wypieki inne
środa, 06 stycznia 2016
Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem. Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.
Smacznego:-)
środa, 27 lipca 2011
Cukinia jest smacznym warzywem i dlatego można z niej przygotowywać różne fajne potrawy: potrawkę, placki... wczoraj spróbowałam zrobić chleb chleb z cukinią przepis znalazłam tutaj, ale trochę go zmodyfikowałam ja od razu zrobiłam 2 blachy, więc wszystkie składniki wzięłam podwójnie: 1 kg mąki 1 opakowanie drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki soli 3 szklanki letniej wody 1 mała cukinia - obrana i bez pestek 2 garście orzechów włoskich - pokrojonych dodałam też zioła: 1,5 łyżki majeranku i 1,5 łyżki bazylii - mojej własnej! Mąkę wsypałam do miski i zrobiłam w niej dołek, wrzuciłam sól, orzechy, zioła; w oddzielnej misce - wlałam 1 szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru i pokruszyłam drożdże - wszystko wymieszałam i zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia cukinię starłam na tarce o grubych oczkach - po chwili odcisnęłam sok; Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego - rozczyn wlałam do mąki i dodałam startą cukinię - wyciśniętą bez soku oraz resztę wody; wszystkie składniki wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką, aby je połączyć i nakryłam ściereczką pozostawiając ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Po 20 minutach jeszcze raz zamieszałam ciasto i przełożyłam do 2 blach typu keksówki wyłożonych papierem do pieczenia i znów pozostawiłam przykryte ściereczką na 45 minut do ponownego wyrośnięcia następnie obie blachy włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut kiedy wkładałam ciasto do piekarnika - drożdże jeszcze szalały i ciasto podskakiwało jak mały wulkan:) fajne ale niestety nie objęte fotką:) po czasie pieczenia pozostawiłam chleb do wystygnięcia w pół otwartym piekarniku gotowy chleb jest troszkę wilgotny z racji cukinii, która nadaje wilgotności ale mi smakuje bardzo:) polecam!
czwartek, 18 listopada 2010
Na jednej z naszych piekarni widnieje mądry napis:
"ziarno dojrzewa w blasku dnia a chleb nocą się rodzi" coś w tym jest:) dziś zatem przepis na prosty i szybki chleb - prosty i szybki - czy smaczny - sprawdźcie sami potrzebujemy: 1 kg mąki pszennej 1 opakowanie drożdży 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli ziarna słonecznika i dyni lub zioła: bazylia, oregano Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy 3, 5 szklanki wody oraz sól; drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody - rozpuszczone dodajemy do miski. Wsypujemy także zioła lub ziarna - według upodobania. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i gotowe ciasto wylewamy do jednej dużej blachy lub dwóch keksówek. W blasze pozostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na godzinę. Efekt? proszę: prosto, łatwo i smacznie jeszcze tylko świeże masełko, dżemik...mniam:) |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Moje przepisy - polecam!
Tu zaglądam
![]() Reklama na blogach - Blogvertising.pl
![]() ![]() |