Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
Kategorie: Wszystkie | coś na obiad | deserowo | nalewki | przetwory | przystawki | rózne | sałatki | wypieki inne
RSS

wypieki inne

środa, 06 stycznia 2016

Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem.
  Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy.  Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.

Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.

 

Smacznego:-)



12:37, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lipca 2011
Cukinia jest smacznym warzywem i dlatego można z niej przygotowywać różne fajne potrawy: potrawkę, placki...

wczoraj spróbowałam zrobić chleb

chleb z cukinią

przepis znalazłam tutaj, ale trochę go zmodyfikowałam

ja od razu zrobiłam 2 blachy, więc wszystkie składniki wzięłam podwójnie:

1 kg mąki
1 opakowanie drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki soli
3 szklanki letniej wody
1 mała cukinia - obrana i bez pestek
2 garście orzechów włoskich - pokrojonych

dodałam też zioła:
1,5 łyżki majeranku i 1,5 łyżki bazylii - mojej własnej!

Mąkę wsypałam do miski i zrobiłam w niej dołek, wrzuciłam sól, orzechy, zioła;

w oddzielnej misce - wlałam 1 szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru i pokruszyłam drożdże - wszystko wymieszałam i zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia

cukinię starłam na tarce o grubych oczkach - po chwili odcisnęłam sok;

Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego - rozczyn wlałam do mąki i dodałam startą cukinię - wyciśniętą bez soku oraz resztę wody;

wszystkie składniki wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką, aby je połączyć i nakryłam ściereczką pozostawiając ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.

Po 20 minutach jeszcze raz zamieszałam ciasto i przełożyłam do 2 blach typu keksówki wyłożonych papierem do pieczenia i znów pozostawiłam przykryte ściereczką na 45 minut do ponownego wyrośnięcia



następnie obie blachy włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut

kiedy wkładałam ciasto do piekarnika - drożdże jeszcze szalały i ciasto podskakiwało jak mały wulkan:)
fajne ale niestety nie objęte fotką:)



po czasie pieczenia pozostawiłam chleb do wystygnięcia w pół otwartym piekarniku



gotowy chleb jest troszkę wilgotny z racji cukinii, która nadaje wilgotności ale mi smakuje bardzo:)

polecam!

09:35, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 listopada 2010
Na jednej z naszych piekarni widnieje mądry napis:
"ziarno dojrzewa w blasku dnia
a chleb nocą się rodzi"

coś w tym jest:)

dziś zatem przepis na prosty i szybki chleb - prosty i szybki - czy smaczny - sprawdźcie sami

potrzebujemy:

1 kg mąki pszennej
1 opakowanie drożdży
4 szklanki wody
1,5 łyżki soli
ziarna słonecznika i dyni lub zioła: bazylia, oregano

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy 3, 5 szklanki wody oraz sól; drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody - rozpuszczone dodajemy do miski. Wsypujemy także zioła lub ziarna - według upodobania.
Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i gotowe ciasto wylewamy do jednej dużej blachy lub dwóch keksówek.
W blasze pozostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na godzinę.

Efekt?

proszę:



prosto, łatwo i smacznie



jeszcze tylko świeże masełko, dżemik...mniam:)
19:25, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Komentarze (4) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl