Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!

przystawki

sobota, 29 grudnia 2012

Bardzo lubię śledzie i zamieściłam tu już kilka przepisów,

tym razem na słodko - kwaśno

czyli

śledzie po kaszubsku

  • 4 płaty śledziowe - moczymy
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 2 garście rodzynek
  • koncentrat pomidorowy

Płaty śledziowe należy wcześniej wymoczyć, rodzynki należy zalać gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do uzyskania szklistości;

marchew trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do smażonej cebuli - smażymy wszystko do miękkości.

Na koniec dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Wymoczone płaty śledziowe kroję w kostkę, wykładam na półmisek i przykrywam przygotowanym sosem.

Można też kostkę śledziową wymieszać z przygotowanym sosem i razem wyłożyć na półmisek lub przełożyć do słoika.

Ja kroję warzywa w kostkę lub trę na tarce ale można też cebulę pokroić w piórka a marchewkę w słupki:)

fotka będzie później:)

pozdrawiam i polecam!

10:19, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 listopada 2012

Często na śniadanie podaje się jajko,

jajko na kilka sposobów: sadzone, gotowane na twardo, gotowane na miękko, w koszulce...

lub jajko w postaci jajecznicy

jak kto lubi:)

Ostatnio w sklepach można spotkać formy do jajek sadzonych - fajny efekt, ale po co wydawać pieniądze?

Ja proponuję jajko sadzone w papryce

wystarczą:

  • papryka
  • jajka
  • olej do smażenia

W papryce odkrawamy górną część - tę z koconkiem i wyjmujemy wszystkie pestki; następnie paprykę kroimy w plastry około 1 cm szerokości.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy plastry papryki i do każdej paprykowej "dziury" wbijamy jedno jajko.

Smażymy na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie.

Na koniec posypujemy solą i podajemy z pieczywem.

Smacznie, zdrowo i kolorowo:)

polecam:)

16:51, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 kwietnia 2012

Często, gdy do obiadu gotujemy ziemniaki - zostają i nie wiadomo, co z nimi zrobić:)

oto mój pomysł:

gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do nich starty na dużych oczkach ser żółty - wszystko wyrabiamy w gładką masę i formujemy z niej małe wałeczki, które obtaczamy w mące.

Smażymy na złoty kolor.

Pod wpływem smażenia - ser żółty roztapia się i fajnie się ciągnie przy jedzeniu.

Paluszki mogą być samodzielną przekąską lub mogą być podawane z ulubionym sosem:)

Smacznego!

19:17, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 lutego 2012

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 4 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marynowane podgrzybki
  • cebula

Sos:

  • 1łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ostrej papryki

 

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki;

łączymy ze sobą składniki sosu i wszystko razem mieszamy:)

Sałatka powinna postać, aby się "przegryźć"

Smacznego i polecam!

09:00, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 lutego 2012

Bardzo lubię galaretę:)

Ta z nóżek wymaga długiego gotowania, ale dziś polecam

galaretkę z kurczaka

Jest delikatna, lekka i pyszna:)

składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • żelatynę
  • marchewkę
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liść laurowy

 

Umyte ćwiartki kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obraną marchew. Wszystko gotujemy jak na rosół.

Kiedy mięso jest już miękkie - wyjmujemy je z wywaru, studzimy i obieramy oraz drobno kroimy.

Marchewkę również wyjmujemy z wywaru i drobno kroimy.

Do pojemniczków - ja używam małych salaterek lub kubeczków po jogurtach - nakładamy mięso i marchew - tak do połowy pojemniczka.

Do gorącego wywaru - dodajemy rozpuszczoną w odpowiednich proporcjach żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Gorącym wywarem zalewamy rozłożone w salaterkach mięso i marchew.

Odstawiamy do wystygnięcia wywaru a następnie wkładamy do lodówki.

Smacznego!

14:17, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
środa, 28 grudnia 2011

Uwielbiam śledzie!

dziś więc nowy przepis

Sałatka śledziowa po poznańsku

  • 4 płaty śledziowe
  • puszka zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Śledzie należy wymoczyć i pokroić w drobną kostkę;

cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odcedzony z zalewy groszek i majonez i wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem;

wszystko łączymy ze śledziami i nakładamy do salaterki:)

Smacznego!

13:23, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Reklama na blogach - Blogvertising.pl