Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!

przetwory

środa, 18 lipca 2018

Ja potocznie nazwałam je - ogórki złociste.

Ogórki kroimy w słupki bez obierania i układamy w słoikach.

 

Zalewa:

  4 szklanki wody
 1 szklanka octu
  2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy do kurczaka "Złocisty kurczak"

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 4 minuty.

 

Smacznego!

piątek, 03 sierpnia 2012

Zastanawiałam się jak zatytułować wpis: ogórkowe koreczki, ogóreczki - koreczki? zostało jak wyżej:)

Przed chwilką zrobiłam, obiecałam, więc wpis i przepis zamieszczam:

  • 4 kg ogórków
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • gorczyca
  • 3 łyżki soli

Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Do słoików na dno wkładamy talarki cebuli i układamy kawałki ogórków, można dodać natkę pietruszki. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy.

Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewą napełniamy słoiki. Odwracamy do góry dnem.

Nie pasteryzujemy:)

Dla lepszego pokazania zawartości - jeden słoik jest bez etykietki:)

Gotując zalewę - spróbowałam i zapowiada się ciekawie:)

Polecam!

16:38, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 lipca 2012

Sezon wiśniowy w pełni - trzeba więc wykorzystać owoce i przygotować pyszny dżem:)

Proporcje podaję na 6 kg owoców:

  • 6 kg wiśni
  • 1,80 kg cukru - 30 dkg cukru na kg owoców
  • 4 opakowania konfiturex-u lub innego środka żelującego
  • może być sok z połowy cytryny - ale nie musi
  • może być też  laska wanilii

Wiśnie należy umyć i wydrylować a następnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Zasypane cukrem owoce smażymy często mieszając przez około 1 godzinę - ja to robię w prodiżu, wtedy nie przywierają. Dodajemy sok z cytryny i środek żelujący i dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.

Gorący dżem nakładamy w słoiki i odstawiamy do góry dnem na około 0,5 godziny.

Fotka zbiorcza przetworów - dżem wiśniowy w środku.

Za sprawą mojej Siostry, miałam okazję spróbować nieco innej wersji dżemu wiśniowego - tak zwanej wersji de lux:)

otóż do powyższych proporcji dżemu, a konkretnie do połowy porcji w czasie gotowania Siostra dołożyła tabliczkę mlecznej czekolady, przez co dżem zyskał lekko czekoladowy smak. Jeśli zatem robicie z czekoladą - lekko ograniczamy ilość cukru:)

Swój dżem Siostra nazwała Dżemor:)

pyszota!!!!

polecam!

08:37, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 10 lipca 2012

Uwielbiam dżem truskawkowy, niestety w tym roku truskawek nie było zbyt dużo, ale udało mi się zebrać na jedną porcję dżemu:)

potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek
  • 20 dkg cukru
  • opakowanie dżemix-u lub konfiturex

Umyte, odszypułkowane truskawki na noc zasypuję cukrem. Rano zaczynam smażenie - smażę w prodiżu - mikstura nie przywiera; smażę około 20 minut i dodaję na koniec coś zelującego w tym roku jest to konfiturex. Wszystko mieszam dokładnie i nakładam gorące w słoiki. Dżem w słoikach na początku odstawiam do góry dnem na około 30 minut - żeby przetwory lepiej się zawekowały.

Jeszcze tylko etykietki i gotowe!

Jest troszkę pracy a i owszem, ale zapach i smak, szczególnie w zimie - bezcenny!:))

polecam!

14:08, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 sierpnia 2011
Kilka kg małych cebulek typu szalotka obrać i poukładać w słoikach; do każdego słoika wsypać 1/3 łyżeczki gorczycy, cebulki zalać zalewą.

zalewa:

5 szklanek wody
 1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

pasteryzować  10 minut.



doskonała jako przystawka do wędliny lub kanapek:

18:51, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 sierpnia 2011
3 kg ogórków, bez obierania ze skórki, pokroić w plasterki
i dodać:

6 łyżek oleju
3 łyżeczki chili - lub ostrej papryki
3 łyżki soli
1/2 kg cukru
1 szklankę octu
2 ząbki czosnku zmiażdżone

Wszystko dokładnie wymieszać z ogórkami i pozostawić na 3 godz.
Po tym czasie ogórki ciasno nakładać do słoików i zalać tym co pozostało - czyli zalewą z sokiem, który puściły ogórki.

Pasteryzować  minut.

polecam

08:33, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
Reklama na blogach - Blogvertising.pl