Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!

sałatki

sobota, 02 stycznia 2016

Bardzo lubię sałatki....są smaczne, szybkie w przygotowaniu i czasami można wykorzystać zawartość lodówki.

Dziś proponuję smaczną sałatkę z kurczakiem, orzechami i fasolą...

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • gotowana pierś z kurczaka
  • garść rodzynek

Pierś kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki pamietając o wypłukaniu czerwonej fasoli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Ja do sosu wykorzystuje łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego i trochę przypraw...soli i pieprzu.

Oczywiście orzechy, ananasa należy wcześniej pokroić na drobniejsze cząstki. Rodzynki można namoczyć na chwilę zalewając gorącą wodą.

Oczywiście sałatka jest lepsza, gdy damy jej odrobinę postać, aby smaki przeszły sobą wzajemnie.

Jeśli macie ochotę na mniej słodką sałatkę - zamiast ananasa można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub cząstki mandarynek.

> Smacznego <

14:38, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
sobota, 06 kwietnia 2013

Bardzo smaczna, kolorowa

składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • majonez
  • przyprawy

Pieczarki należy umyć i obgotować 10 minut we wrzącej wodzie - ja gotuję wodę i wrzucam do niej na 10 minut pieczarki. Obgotowane i wystudzone kroimy drobno w kostkę. W drobną kostkę kroimy też cebulę, jajka, ogórki konserwowe; można dodać małe jabłko pokrojone w kostkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę i majonez oraz przyprawy do smaku.

Całość można posypać świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Podawać z pieczywem.

Ja serwowałam na świątecznym stole - polecam!

15:12, malgorzata-p17 , sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2012

Dobry przepis na piątkową kolację:)

potrzebujemy:

  • 2 puszki makreli
  • torebkę ugotowanego ryżu
  • puszkę kukurydzy
  • 1 dużą cebulę
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

 

Ryż gotujemy, cebulę i ogórki kroimy w kostkę, okładamy makrelę z puszki i kukurydzę. Wszystko mieszamy ze sobą dodając łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku.

podajemy z pieczywem:)

polecam!

07:57, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 lipca 2011
Dziś polecam bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z zupek:)

Sałatka z zupek

2 zupki Amino lub chińskie
2 papryki - najlepiej czerwona dla koloru
puszka kukurydzy
pierś z kurczaka lub zółty ser

Z zupek wyjmujemy makaron i kruszymy go oraz zalewamy niepełnymi dwoma szklankami gorącej wody - zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia.

Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawami i gotujemy lub smażymy i kroimy w kostkę.

Napisałam pierś z kurczaka lub ser żółty - ale można i to i to.

Do makaronu, który spęczniał wrzucamy podsmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojoną paprykę i kukurydzę.

Mieszamy wszystko i zostawiamy na chwilkę, po czym dodajemy przyprawy z zupek i 2 łyżki majonezu.

Przed podaniem sałatka powinna trochę postać.



fotka robocza, bo sałatka zbyt szybko znika ,żeby ją specjalnie fotografować:)

smacznego!


09:20, malgorzata-p17 , sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 31 grudnia 2010
Potrawa a raczej przekąska stosowna do dzisiejszej pogody, kiedy wszystko jest przykryte właśnie zimową śniegową pierzynką:)

potrzebujemy:

4 wymoczone płaty śledziowe

2 małe pokrojone w kostkę cebule

Ugotowane:
2 marchewki duże
2 ziemniaki
2 buraki
4 jajka

majonez napoleoński - do kupienia w sklepie

Śledzie najlepiej robić w szklanej salaterce - wtedy widać poszczególne warstwy.

Układamy na dno:
  • pokrojone w kostkę śledzie.
  • przykrywamy je poszatkowaną cebulą,
  • cebulę przykrywamy 2 łyżkami majonezu
  • na majonez układamy startą na tarce marchew
  • majonez
  • starte ziemniaki
  • majonez
  • starte buraki
  • majonez
  • starte na tarce jajka
Całość można udekorować lub posypać np zieleninką:)

Każdą warstwę warzyw przedzielamy warstwą majonezu.



ostatnia warstwa to jajka - ugotowane starte na tarce



poszczególne warstwy

smacznego!
12:15, malgorzata-p17 , sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 października 2010
Bardzo ją lubię przygotowywać na piątek; na śniadanie lub kolację. Jest prosta i szybka;

potrzebujemy:

puszkę szprotek lub innej ryby w zalewie
2 cebule
3 ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
puszkę kukurydzy
puszkę groszku zielonego - jak ktoś chce:)

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, dodajemy rozdrobnione szprotki i wszystko mieszamy doprawiając do smaku.

Podajemy z pieczywem.



Całość posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.

polecam i smacznego!

17:57, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Reklama na blogach - Blogvertising.pl