Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
Kategorie: Wszystkie | coś na obiad | deserowo | nalewki | przetwory | przystawki | rózne | sałatki | wypieki inne
RSS

coś na obiad

sobota, 31 sierpnia 2013

Szybki pomysł na smaczny obiad - czyli tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym:)

potrzebujemy:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • dodatki: koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone i dusimy około 10 - 15 minut - aż zmieni kolor,

dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku - ja zamiast koncentratu pomidorowego i papryki dodałam sos warzywny własnej roboty.

Ciasto francuskie rozkładamy i wykładamy na blaszkę do tarty - warto zostawić wyższe brzegi; na ciasto wykładamy podduszony farsz i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Resztką ciasta francuskiego można tartę udekorować:)

polecam:)

15:58, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 marca 2013

Ostre chociaż niezwykle łatwe i proste w przygotowaniu a dodatkowo smaczne:)

  • 3 sztuki ciasta francuskiego
  • 0,5 kg białego sera
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy
  • jajko

Na patelni rozmrażamy szpinak aż do odparowania wody; do przygotowanego szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz rozdrobniony ser. Wszystko mieszamy i przyprawiamy farsz do smaku.

Z rozłożonego ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku około 10 cm i na środek nakładamy farsz. Pierogi sklejamy w trójkąty i smarujemy rozmąconym jajkiem oraz posypujemy makiem lub siemieniem.

Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez około 30 minut.

Można podawać na zimno lub na ciepło, świetnie smakują z barszczykiem czerwonym do popicia.

SMACZNEGO!!!

 

14:07, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2013

Lubię różne potrawy z mięsa mielonego

dziś

klopsiki - jeżyki

potrzebujemy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 3 duże marchewki
  • bułka
  • przyprawy

Ryż w woreczku zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem - następnie wodę odlewamy.

Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, odcedzony ryż i namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy.

Mięso wyrabiamy na jednolitą masę.

Z gotowego mięsa robimy kulki i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Obsmażone klopsiki podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Skąd nazwa - jeżyki?

Ziarenka ryżu i fragmenty marchewki wystają z klopsików tworząc jakby kolce jeża.

Smaczne, proste i szybkie - polecam!

13:06, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 listopada 2012

Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników z serem:)

a czy można je podawać inaczej?

co wtedy, kiedy przychodzi ochota na czekoladę?

nic prostszego jak zrobić naleśniki czekoladowe

ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody - może być mineralna
  • mąka - dodaję na oko, żeby ciasto było lejące ale niezbyt rzadkie
  • 2 łyżki oleju

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i na koniec dodać kakao - im więcej tym bardziej czekoladowy smak:)

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki - wylewamy odpowiednią ilość ciasta i poruszając patelnią ruchem okrężnym rozprowadzamy ciasto równomiernie. Kiedy naleśnik odstaje dookoła patelni to pora na przekręcenie go na drugą stronę.

Usmażone naleśniki przekładamy masą serową:

  • 2 kostki białego sera
  • cukier
  • śmietana

Ser przekręcamy przez maszynkę i dodajemy śmietanę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

Kiedy na naleśniku rozprowadzimy masę serową, na masie serowej układamy plasterki banana i składamy naleśniki jak lubimy - w roladki lub w trójkąty.

Podobno sposób złożenia naleśników wpływa na smak:)

jakkolwiek złożone - polecam i życzę smacznego:)

19:36, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 października 2012

Lubię lepić pierogi:)

naprawdę:)

najbardziej u nas w rodzinie idą pierogi ruskie, ale czasem w farszu przemycam coś innego:

szpinak, ciecierzycę, kaszę...

Kiedyś robiłam też zielone pierogi

a dziś polecam

pierogi żółte

ciasto tradycyjne:

  • 1 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • ciepła woda

Z podanych składników zagniatamy ciasto i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy, z ciasta wykrawamy szklanką koła, na środek którego wkładamy łyżeczkę farszu, sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu.

farsz:

  • pół opakowania kaszy kuskus
  • 2 kostki twarogu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku

Kaszę kuskus - połowę opakowania, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 5 minut  pod przykryciem a następnie mieszamy widelcem, dla rozdzielenia się kaszy - zapobiega powstawaniu grudek.

Do przygotowanej kaszy dodajemy zmielony twaróg i podduszoną cebulę.

Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Żółte pierogi polecam na jesienne dni, kiedy troszkę zaczyna nam brakować słońca; wtedy rozgryzamy żółte pierogi i ze środka wygląda nam piękny żółty słoneczny i smaczny farsz.

pozdrawiam słonecznie:)

11:43, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Lubię różnego rodzaju placki - można je wcześniej usmażyć, podać z surówką, wziąć na drogę czy w plener - dużo plusów:)

Dziś robię na obiad i polecam

placki ryżowe

  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy

Ryż w torebkach należy ugotować i po wystudzeniu ryż wysypać do miski.

Dodajemy 3 jajka i mieszamy dokładnie.

Dodajemy maślankę i po 1 łyżce mąki, aby ciasto było gęste - mi potrzebne były 4.

Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i doprawiamy do smaku.

Ja odkąd poznałam smak przyprawy bałkańskiej, o której już wcześniej pisałam, uwielbiam jej dodawać bo nadaje potrawie bardzo oryginalny ciekawy i ostrawy smak i pięknie pachnie.

Tak więc ja dodałam przyprawy bałkańskiej oraz sól.

Wszystko jeszcze raz mieszamy i kładziemy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię.

Smażymy na złoty kolor.

Jak widać na fotce - podaję placki z dipem, zrobionym ze śmietany wymieszanej z sosem koperkowo - ziołowym z torebki, ale można też podać z sałatką pomidorową lub jak kto lubi.

***

Według tego samego przepisu, tylko jeśli zastąpimy przyprawy cukrem, można zrobić placki ryżowe na słodko i podawać z dżemem lub bitą śmietaną.

Ja jednak wolę na ostro:)

Polecam i smacznego!

13:38, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Reklama na blogach - Blogvertising.pl