Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!

deserowo

piątek, 28 września 2018

SKŁADNIKI:

2 banany
pół szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka maślanki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek cukru pudru
1,5 szklanki mąki

Wymieszać suche skladniki osobno, mokre osobno, a potem wszystko razem.
Piekarnik termoobieg 200 stopni, piec 15 min :-)

 

10:47, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 lipca 2018

Na ten przepis natknęłam się przypadkowo i jak zwykle musiałam go wypróbować, żeby sprawdzić czy jest wart polecenia....

jest!!!!

Jest bardzo kremowy, bardzo delikatny oraz szybki i prosty w przygotowaniu.

37240725_1096993677143775_2216745351472218112_n

Składniki:

  • 30 dkg herbatników - ja miałam pod ręką czekoladowe
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 40 dkg serka mascarpone
  • 25 dkg sera ricotta
  • 4 jajka

Herbatniki mielimy blenderem na okruchy - uwaga! blender rozrzuca okruchy po całej kuchni :-).

Do rozkruszonych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i 2 żółtka - wszystko mieszamy i powstałą masą wykładamy tortownicę dobrze dociskając masę do dna.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku w rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę miksujemy przez 5 minut z jajkami i dodajemy przestudzoną czekoladę - jeszcze chwilkę wszystko miksujemy.

Gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 160 stopni - 40 minut.

Po upieczeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.

37243205_1096993610477115_9162023394013609984_n

Smacznego!

 

środa, 30 kwietnia 2014

Moje spotkanie z jabłecznikiem rozpoczęło się od wizyty u koleżanki, która go upiekła.

Kiedy jadłam ciasto, było jeszcze lekko ciepłe a przez to idealne.

Wzięłam przepis, spróbowałam i polecam:

 

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

  • kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mus jabłkowy

Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:

- połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą

- na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych - ja użyłam gotowego musu kupionego w sklepie

- na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta

Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 - 50 minut.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego:)

07:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Od dawna słyszałam o babce majonezowej - ale po pierwsze składnik majonezu jakoś mi nie bardzo pasował do ciasta, po drugie - zwyczajnie bałam się spróbować

aż do dziś

stwierdziłam, że kto nie próbuje - ten nie wie czy coś traci...

i zrobiłam

babkę majonezową z kakao

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki majonezu

tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz majonez. Ciasto  - nie całe - wylewamy do wysmarowanej blachy. Zostawiamy około 1/4 porcji ciasta i do niej dodajemy kakao i masę kakaową wylewamy na wierzch. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Gotową babkę ozdabiamy wg własnego gustu lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.


Po spróbowaniu - szczerze polecam; babka ma cudowny smak - nie czuć tajemniczego składnika:) - ciasto jest wilgotne a nie suche i po prostu pyszne!

polecam:)

15:41, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 lipca 2013

Kiedyś oglądając jakiś program natknęłam się na ciasteczka cytrynowe, robiła je Martha Stewart. Przepis leżał gdzieś - jak zwykle przy oglądaniu - zapisany na małej karteczce; raz je nawet robiłyśmy z córką, teraz przypominam:

Ciasteczka cytrynowe

  • kostka miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • starta skórka z cytryny
  • kieliszek soku z cytryny
  • 0,5 szkl. cukru pudru

 

Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta robimy wałek o średnicy ok. 4 cm i zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na około 1 godz.

Po wyjęciu, folię zdejmujemy i ciasto kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm - pokrojone plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut.

Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze lub posypujemy cukrem pudrem i układamy na talerzyku.

polecam na letnie podwieczorki:)

14:15, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 października 2012

Podobno to już końcówka śliwek, dlatego pora skorzystać

1 kg śliwek należy umyć i wyjąć pestki

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą blachę - tą na cały piekarnik wykładamy papierem do pieczenia; papier posypujemy bułką tartą i na to wykładamy połówki śliwek - skórką do góry; na rozłożone śliwki wylewamy biszkopt ukręcony z podanych wyżej składników.

Pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.

Po upieczeniu gorące ciasto nakrywamy ściereczką i drugą blachą - na którą przekręcamy ciasto i za pomocą ściereczki zwijamy ciasto w roladę

efekt?

jak poniżej

ciasto jest bardzo delikatne i soczyste

polecam do kawki na jesienne popołudnia:)

16:56, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Reklama na blogach - Blogvertising.pl