Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
wtorek, 17 lipca 2012

Gdy na dworze jest ciepło, najlepiej smakują desery i napoje zimne, dlatego dziś polecam

sernik na zimno

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • biszkopty okrągłe
  • galaretka owocowa
  • owoce sezonowe lub ulubione

Żelatynę należy rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wystudzić.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, następnie dodajemy jogurt naturalny i ostudzoną żelatynę i wszystko mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Na dno tortownicy układamy biszkopty, na nie gotową masę i wszystko wkładamy do lodówki.

Na schłodzony sernik układamy owoce - ja lubię ten sernik z bananami lub żurawiną - i na owoce wykładamy tężejącą galaretkę i całość wstawiamy do lodówki na czas dokładnego stężenia galaretki.

polecam i smacznego!

18:48, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 lipca 2012

Mięta jest najstarszym ziołem jakie jest znane i stosowane na świecie. Stosowana jest do leczenia bólów brzucha, niestrawności, przy schorzeniach woreczka żółciowego, ale także jako składnik leków uspokajających i napojów orzeźwiających.

Warto więc mieć sadzonkę mięty w ogródku lub chociaż w doniczce.

Suszoną miętę stosuję jako herbatę na zimowe wieczory, a dziś polecam napój miętowy.

Niektórzy mówią na to - syrop, ale jak dla mnie to syrop powinien mieć gęstą konsystencję a to jest rzadkie, więc raczej napój:)

potrzebujemy:

  • około 15 - 20 gałązek mięty
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru

Umyte gałązki mięty zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującego się wywaru dodajemy cukier i gotujemy około 15 minut; następnie zostawiamy do wystudzenia.

Przestudzony wywar przecedzamy - żeby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń - i wlewamy do butelki.

Wywar czy jak kto woli napój podajemy z wodą mineralną i jak ktoś lubi - sokiem lub plastrem cytryny. Wlewamy około 1,5 cm napoju miętowego do szklanki i uzupełniamy wodą.

Po dolaniu wody mineralnej - napój ma mnóstwo bąbelków, dzięki którym i kolorem, przypomina szampana:)

Zlany w butelkę napój miętowy można przechowywać w lodówce i spożywać rozcieńczony wodą w upalne dni.

Na zdrowie:)

 

08:18, malgorzata-p17 , rózne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 lipca 2012

Kiedy na dworze jest bardzo ciepło, ba - upalnie! trzeba dużo pić i to najlepiej coś orzeźwiającego i dającego energię;

ja polecam lemoniadę, czyli napój cytrynowo - miętowy

Jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny:

  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • sok z połowy cytryny (jeśli cytryna jest mała to z całej)
  • 3 łyżki cukru
  • kilka listków mięty

Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier i wszystko mieszamy do rozpuszczenia się cukru; do gotowej lemoniady wrzucamy kilka listków mięty i napój wstawiamy do lodówki.

polecam dla ochłody:)!

17:46, malgorzata-p17 , rózne
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 lipca 2012

Sezon wiśniowy w pełni - trzeba więc wykorzystać owoce i przygotować pyszny dżem:)

Proporcje podaję na 6 kg owoców:

  • 6 kg wiśni
  • 1,80 kg cukru - 30 dkg cukru na kg owoców
  • 4 opakowania konfiturex-u lub innego środka żelującego
  • może być sok z połowy cytryny - ale nie musi
  • może być też  laska wanilii

Wiśnie należy umyć i wydrylować a następnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Zasypane cukrem owoce smażymy często mieszając przez około 1 godzinę - ja to robię w prodiżu, wtedy nie przywierają. Dodajemy sok z cytryny i środek żelujący i dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.

Gorący dżem nakładamy w słoiki i odstawiamy do góry dnem na około 0,5 godziny.

Fotka zbiorcza przetworów - dżem wiśniowy w środku.

Za sprawą mojej Siostry, miałam okazję spróbować nieco innej wersji dżemu wiśniowego - tak zwanej wersji de lux:)

otóż do powyższych proporcji dżemu, a konkretnie do połowy porcji w czasie gotowania Siostra dołożyła tabliczkę mlecznej czekolady, przez co dżem zyskał lekko czekoladowy smak. Jeśli zatem robicie z czekoladą - lekko ograniczamy ilość cukru:)

Swój dżem Siostra nazwała Dżemor:)

pyszota!!!!

polecam!

08:37, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 10 lipca 2012

Uwielbiam dżem truskawkowy, niestety w tym roku truskawek nie było zbyt dużo, ale udało mi się zebrać na jedną porcję dżemu:)

potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek
  • 20 dkg cukru
  • opakowanie dżemix-u lub konfiturex

Umyte, odszypułkowane truskawki na noc zasypuję cukrem. Rano zaczynam smażenie - smażę w prodiżu - mikstura nie przywiera; smażę około 20 minut i dodaję na koniec coś zelującego w tym roku jest to konfiturex. Wszystko mieszam dokładnie i nakładam gorące w słoiki. Dżem w słoikach na początku odstawiam do góry dnem na około 30 minut - żeby przetwory lepiej się zawekowały.

Jeszcze tylko etykietki i gotowe!

Jest troszkę pracy a i owszem, ale zapach i smak, szczególnie w zimie - bezcenny!:))

polecam!

14:08, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
czwartek, 05 lipca 2012

Kiedy na dworze jest taki upał jak dziś, na obiad najlepiej smakuje chłodnik lub zsiadłe mleko z młodymi ziemniakami.

Dziś polecam:

chłodnik z ogórków z młodymi ziemniakami

potrzebujemy:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 3 - 4 ogórki małosolne
  • pęczek koperku i szczypioru
  • 3 - 4 jajka gotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki;

Do salaterki wlewamy jogurt naturalny lub kefir - ja dodaję jeszcze trochę zimnej wody przegotowanej i wszystko mieszam do uzyskania płynnej konsystencji, do bazy chłodnika dodaję starte na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojone w kostkę ogórki małosolne oraz koperek i szczypiorek.

Zamiast ogórków małosolnych mogą być zwykłe świeże ogórki - wtedy należy do chłodnika dodać kilka kropel octu.

Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.

Przed podaniem należy chłodnik wstawić do lodówki.

Ja chłodnik podaję w małych salaterkach i do każdej wkładam 1 pokrojone jajko.

Smacznego!!!

15:44, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
Reklama na blogach - Blogvertising.pl