Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
niedziela, 07 października 2012

Lubię lepić pierogi:)

naprawdę:)

najbardziej u nas w rodzinie idą pierogi ruskie, ale czasem w farszu przemycam coś innego:

szpinak, ciecierzycę, kaszę...

Kiedyś robiłam też zielone pierogi

a dziś polecam

pierogi żółte

ciasto tradycyjne:

  • 1 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • ciepła woda

Z podanych składników zagniatamy ciasto i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy, z ciasta wykrawamy szklanką koła, na środek którego wkładamy łyżeczkę farszu, sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu.

farsz:

  • pół opakowania kaszy kuskus
  • 2 kostki twarogu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku

Kaszę kuskus - połowę opakowania, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 5 minut  pod przykryciem a następnie mieszamy widelcem, dla rozdzielenia się kaszy - zapobiega powstawaniu grudek.

Do przygotowanej kaszy dodajemy zmielony twaróg i podduszoną cebulę.

Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Żółte pierogi polecam na jesienne dni, kiedy troszkę zaczyna nam brakować słońca; wtedy rozgryzamy żółte pierogi i ze środka wygląda nam piękny żółty słoneczny i smaczny farsz.

pozdrawiam słonecznie:)

11:43, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 września 2012

Jesień to piękna pora roku, piękna bo kolorowa i smaczna bo jest dużo warzyw i owoców; dla mnie to pora potraw ze śliwkami

dziś proponuję

Ciasto ze śliwkami

  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek

Margarynę z cukrem ukręcamy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku, całość mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę.

Ciasto wykładamy na blachę i na nim układamy przekrojone na pół wydrylowane śliwki - skórką do dołu.

Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.

gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub piec z kruszonką:)

polecam:)

18:41, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Lubię różnego rodzaju placki - można je wcześniej usmażyć, podać z surówką, wziąć na drogę czy w plener - dużo plusów:)

Dziś robię na obiad i polecam

placki ryżowe

  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy

Ryż w torebkach należy ugotować i po wystudzeniu ryż wysypać do miski.

Dodajemy 3 jajka i mieszamy dokładnie.

Dodajemy maślankę i po 1 łyżce mąki, aby ciasto było gęste - mi potrzebne były 4.

Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i doprawiamy do smaku.

Ja odkąd poznałam smak przyprawy bałkańskiej, o której już wcześniej pisałam, uwielbiam jej dodawać bo nadaje potrawie bardzo oryginalny ciekawy i ostrawy smak i pięknie pachnie.

Tak więc ja dodałam przyprawy bałkańskiej oraz sól.

Wszystko jeszcze raz mieszamy i kładziemy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię.

Smażymy na złoty kolor.

Jak widać na fotce - podaję placki z dipem, zrobionym ze śmietany wymieszanej z sosem koperkowo - ziołowym z torebki, ale można też podać z sałatką pomidorową lub jak kto lubi.

***

Według tego samego przepisu, tylko jeśli zastąpimy przyprawy cukrem, można zrobić placki ryżowe na słodko i podawać z dżemem lub bitą śmietaną.

Ja jednak wolę na ostro:)

Polecam i smacznego!

13:38, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 sierpnia 2012

Zastanawiałam się jak zatytułować wpis: ogórkowe koreczki, ogóreczki - koreczki? zostało jak wyżej:)

Przed chwilką zrobiłam, obiecałam, więc wpis i przepis zamieszczam:

  • 4 kg ogórków
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • gorczyca
  • 3 łyżki soli

Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Do słoików na dno wkładamy talarki cebuli i układamy kawałki ogórków, można dodać natkę pietruszki. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy.

Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewą napełniamy słoiki. Odwracamy do góry dnem.

Nie pasteryzujemy:)

Dla lepszego pokazania zawartości - jeden słoik jest bez etykietki:)

Gotując zalewę - spróbowałam i zapowiada się ciekawie:)

Polecam!

16:38, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 lipca 2012

Lato to fajna pora, bo jest dużo świeżych warzyw i owoców, z których można upitrasić coś fajnego.

Dziś polecam

cukinię w cieście

  • młoda, niebyt duża cukinia
  • 1 jajko
  • mąka
  • mleko
  • przyprawy

Z jajka, mleka i mąki robimy ciasto - podobne jak naleśnikowe tylko gęściejsze w konsystencji - ja rozbijam jajko i ubijam je z mlekiem, następnie dodaję mąkę po troszku i mieszam do uzyskania odpowiedniej gęstosci - do ciasta dodaję przyprawy - sól, pieprz.

 Umytą cukinię kroję na talarki grubości około 1 cm - nie obieram i nie wydrążam środka - młoda i mała cukinia nie ma jeszcze ziaren.

Każdy talarek cukinii maczam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z jednej i drugiej strony.

Szybko i smacznie:)

polecam!

09:00, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 lipca 2012

Jeśli ktoś lubi ciasto drożdżowe a nie ma odwagi spróbować pieczenia - polecam to, które jest bardzo proste, nie jest drogie a smakuje bardzo podobnie.

Ciasto maślankowe z kruszonką

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • mogą być owoce ale nie muszą

kruszonka:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła

Ciasto: ubijamy jajka z cukrem i dodajemy kolejno: maślankę, olej, mąkę i proszek do pieczenia.

Kruszonka: masło należy rozpuścić i wylać do miseczki z wymieszaną mąką i cukrem, wszystko należy połączyć mieszając albo raczej dziubiąc widelcem, gotową kruszonkę kruszymy palcami na ciasto.

Gotowe ciasto wylewamy do blachy i albo dodajemy na wierzch owoce czy marmoladę i kruszonkę albo posypujemy samą kruszonką.

Pieczemy 45 - 50 minut w 175 stopniach.

Do mojego ciasta dodałam jagody:)

polecam bo jest łatwe, tanie, delikatne i smaczne!

 

10:46, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
Reklama na blogach - Blogvertising.pl