Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
sobota, 16 lutego 2013

Lubię różne potrawy z mięsa mielonego

dziś

klopsiki - jeżyki

potrzebujemy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 3 duże marchewki
  • bułka
  • przyprawy

Ryż w woreczku zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem - następnie wodę odlewamy.

Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, odcedzony ryż i namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy.

Mięso wyrabiamy na jednolitą masę.

Z gotowego mięsa robimy kulki i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Obsmażone klopsiki podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Skąd nazwa - jeżyki?

Ziarenka ryżu i fragmenty marchewki wystają z klopsików tworząc jakby kolce jeża.

Smaczne, proste i szybkie - polecam!

13:06, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 grudnia 2012

Bardzo lubię śledzie i zamieściłam tu już kilka przepisów,

tym razem na słodko - kwaśno

czyli

śledzie po kaszubsku

  • 4 płaty śledziowe - moczymy
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 2 garście rodzynek
  • koncentrat pomidorowy

Płaty śledziowe należy wcześniej wymoczyć, rodzynki należy zalać gorącą wodą i pozostawić do napęcznienia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do uzyskania szklistości;

marchew trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do smażonej cebuli - smażymy wszystko do miękkości.

Na koniec dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Wymoczone płaty śledziowe kroję w kostkę, wykładam na półmisek i przykrywam przygotowanym sosem.

Można też kostkę śledziową wymieszać z przygotowanym sosem i razem wyłożyć na półmisek lub przełożyć do słoika.

Ja kroję warzywa w kostkę lub trę na tarce ale można też cebulę pokroić w piórka a marchewkę w słupki:)

fotka będzie później:)

pozdrawiam i polecam!

10:19, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 listopada 2012

Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników z serem:)

a czy można je podawać inaczej?

co wtedy, kiedy przychodzi ochota na czekoladę?

nic prostszego jak zrobić naleśniki czekoladowe

ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody - może być mineralna
  • mąka - dodaję na oko, żeby ciasto było lejące ale niezbyt rzadkie
  • 2 łyżki oleju

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i na koniec dodać kakao - im więcej tym bardziej czekoladowy smak:)

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki - wylewamy odpowiednią ilość ciasta i poruszając patelnią ruchem okrężnym rozprowadzamy ciasto równomiernie. Kiedy naleśnik odstaje dookoła patelni to pora na przekręcenie go na drugą stronę.

Usmażone naleśniki przekładamy masą serową:

  • 2 kostki białego sera
  • cukier
  • śmietana

Ser przekręcamy przez maszynkę i dodajemy śmietanę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

Kiedy na naleśniku rozprowadzimy masę serową, na masie serowej układamy plasterki banana i składamy naleśniki jak lubimy - w roladki lub w trójkąty.

Podobno sposób złożenia naleśników wpływa na smak:)

jakkolwiek złożone - polecam i życzę smacznego:)

19:36, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 03 listopada 2012

Często na śniadanie podaje się jajko,

jajko na kilka sposobów: sadzone, gotowane na twardo, gotowane na miękko, w koszulce...

lub jajko w postaci jajecznicy

jak kto lubi:)

Ostatnio w sklepach można spotkać formy do jajek sadzonych - fajny efekt, ale po co wydawać pieniądze?

Ja proponuję jajko sadzone w papryce

wystarczą:

  • papryka
  • jajka
  • olej do smażenia

W papryce odkrawamy górną część - tę z koconkiem i wyjmujemy wszystkie pestki; następnie paprykę kroimy w plastry około 1 cm szerokości.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy plastry papryki i do każdej paprykowej "dziury" wbijamy jedno jajko.

Smażymy na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie.

Na koniec posypujemy solą i podajemy z pieczywem.

Smacznie, zdrowo i kolorowo:)

polecam:)

16:51, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 21 października 2012

Podobno to już końcówka śliwek, dlatego pora skorzystać

1 kg śliwek należy umyć i wyjąć pestki

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą blachę - tą na cały piekarnik wykładamy papierem do pieczenia; papier posypujemy bułką tartą i na to wykładamy połówki śliwek - skórką do góry; na rozłożone śliwki wylewamy biszkopt ukręcony z podanych wyżej składników.

Pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.

Po upieczeniu gorące ciasto nakrywamy ściereczką i drugą blachą - na którą przekręcamy ciasto i za pomocą ściereczki zwijamy ciasto w roladę

efekt?

jak poniżej

ciasto jest bardzo delikatne i soczyste

polecam do kawki na jesienne popołudnia:)

16:56, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
sobota, 13 października 2012

Dziś polecam świeżo wypróbowany przepis na

sernik puszysty

składniki:

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • duża - 400 ml śmietana 30 %
  • 3/4 szklanki cukru

Z podanych na ciasto składników zagniatamy spód sernika - będzie się lepić do rąk - więc trzeba ręce posmarować olejem lub zamiast spodu zrobić sernik na biszkoptach:)

Masa serowa - 6 żółtek ubijamy z cukrem, dodajemy ser; białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać; śmietanę ubić i też dodać do masy; dodać budynie.

Ciasto - spód rozłożyć na blasze, na nie wylać masę serową.

Wszystko piec około 50 - 60 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na 2 godziny - po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.

Może tego nie widać, ale sernik naprawdę jest bardzo puszysty i delikatny w smaku:)

Wysokość zależy od spodu i wielkości blachy - jeśli jest na biszkoptach i w dużej blasze jak mój - jest niższy, co nie wpływa na smak:)

polecam!

Mój już wystygł - więc wiem co piszę:)

18:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
Reklama na blogach - Blogvertising.pl