Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
niedziela, 27 kwietnia 2014

Hm...ostatnio przy okazji odwiedzin koleżanki, przypomniałam sobie o nalewce miętowej - przeszukałam wpisy na blogu i okazało się, że go nie zamieściłam a nalewka cieszy się powodzeniem a mięta w ogrodzie już rośnie - więc może komuś przepis się przyda:)

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

  • liście z ok. 20 łodyg mięty - lub około 1 szklanki liści
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 litra wody
  • 600 g cukru

Przygotowanie:
 

   Liście mięty płuczemy pod zimną wodą z piasku. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę, dobrze wyciskamy nalewkę z liści mięty. Na koniec dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wstrząsamy i przelewamy do butelek.
W niektórych przepisach podaje się, aby liście zasypać cukrem - nie sprawdza się, ponieważ cukier się nie rozpuści - próbowałam:)
popatrzcie jaki piękny kolor ma nalewka:)
Smacznego!

  

16:33, malgorzata-p17 , nalewki
Link Dodaj komentarz »

Od dawna słyszałam o babce majonezowej - ale po pierwsze składnik majonezu jakoś mi nie bardzo pasował do ciasta, po drugie - zwyczajnie bałam się spróbować

aż do dziś

stwierdziłam, że kto nie próbuje - ten nie wie czy coś traci...

i zrobiłam

babkę majonezową z kakao

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki majonezu

tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz majonez. Ciasto  - nie całe - wylewamy do wysmarowanej blachy. Zostawiamy około 1/4 porcji ciasta i do niej dodajemy kakao i masę kakaową wylewamy na wierzch. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Gotową babkę ozdabiamy wg własnego gustu lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.


Po spróbowaniu - szczerze polecam; babka ma cudowny smak - nie czuć tajemniczego składnika:) - ciasto jest wilgotne a nie suche i po prostu pyszne!

polecam:)

15:41, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 sierpnia 2013

Szybki pomysł na smaczny obiad - czyli tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym:)

potrzebujemy:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • dodatki: koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone i dusimy około 10 - 15 minut - aż zmieni kolor,

dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku - ja zamiast koncentratu pomidorowego i papryki dodałam sos warzywny własnej roboty.

Ciasto francuskie rozkładamy i wykładamy na blaszkę do tarty - warto zostawić wyższe brzegi; na ciasto wykładamy podduszony farsz i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Resztką ciasta francuskiego można tartę udekorować:)

polecam:)

15:58, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 19 lipca 2013

Kiedyś oglądając jakiś program natknęłam się na ciasteczka cytrynowe, robiła je Martha Stewart. Przepis leżał gdzieś - jak zwykle przy oglądaniu - zapisany na małej karteczce; raz je nawet robiłyśmy z córką, teraz przypominam:

Ciasteczka cytrynowe

  • kostka miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • starta skórka z cytryny
  • kieliszek soku z cytryny
  • 0,5 szkl. cukru pudru

 

Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta robimy wałek o średnicy ok. 4 cm i zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na około 1 godz.

Po wyjęciu, folię zdejmujemy i ciasto kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm - pokrojone plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut.

Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze lub posypujemy cukrem pudrem i układamy na talerzyku.

polecam na letnie podwieczorki:)

14:15, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 kwietnia 2013

Bardzo smaczna, kolorowa

składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • majonez
  • przyprawy

Pieczarki należy umyć i obgotować 10 minut we wrzącej wodzie - ja gotuję wodę i wrzucam do niej na 10 minut pieczarki. Obgotowane i wystudzone kroimy drobno w kostkę. W drobną kostkę kroimy też cebulę, jajka, ogórki konserwowe; można dodać małe jabłko pokrojone w kostkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę i majonez oraz przyprawy do smaku.

Całość można posypać świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Podawać z pieczywem.

Ja serwowałam na świątecznym stole - polecam!

15:12, malgorzata-p17 , sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 marca 2013

Ostre chociaż niezwykle łatwe i proste w przygotowaniu a dodatkowo smaczne:)

  • 3 sztuki ciasta francuskiego
  • 0,5 kg białego sera
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy
  • jajko

Na patelni rozmrażamy szpinak aż do odparowania wody; do przygotowanego szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek oraz rozdrobniony ser. Wszystko mieszamy i przyprawiamy farsz do smaku.

Z rozłożonego ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku około 10 cm i na środek nakładamy farsz. Pierogi sklejamy w trójkąty i smarujemy rozmąconym jajkiem oraz posypujemy makiem lub siemieniem.

Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez około 30 minut.

Można podawać na zimno lub na ciepło, świetnie smakują z barszczykiem czerwonym do popicia.

SMACZNEGO!!!

 

14:07, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
Reklama na blogach - Blogvertising.pl