Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
niedziela, 21 października 2012

Podobno to już końcówka śliwek, dlatego pora skorzystać

1 kg śliwek należy umyć i wyjąć pestki

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą blachę - tą na cały piekarnik wykładamy papierem do pieczenia; papier posypujemy bułką tartą i na to wykładamy połówki śliwek - skórką do góry; na rozłożone śliwki wylewamy biszkopt ukręcony z podanych wyżej składników.

Pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.

Po upieczeniu gorące ciasto nakrywamy ściereczką i drugą blachą - na którą przekręcamy ciasto i za pomocą ściereczki zwijamy ciasto w roladę

efekt?

jak poniżej

ciasto jest bardzo delikatne i soczyste

polecam do kawki na jesienne popołudnia:)

16:56, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
sobota, 13 października 2012

Dziś polecam świeżo wypróbowany przepis na

sernik puszysty

składniki:

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • duża - 400 ml śmietana 30 %
  • 3/4 szklanki cukru

Z podanych na ciasto składników zagniatamy spód sernika - będzie się lepić do rąk - więc trzeba ręce posmarować olejem lub zamiast spodu zrobić sernik na biszkoptach:)

Masa serowa - 6 żółtek ubijamy z cukrem, dodajemy ser; białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać; śmietanę ubić i też dodać do masy; dodać budynie.

Ciasto - spód rozłożyć na blasze, na nie wylać masę serową.

Wszystko piec około 50 - 60 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na 2 godziny - po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.

Może tego nie widać, ale sernik naprawdę jest bardzo puszysty i delikatny w smaku:)

Wysokość zależy od spodu i wielkości blachy - jeśli jest na biszkoptach i w dużej blasze jak mój - jest niższy, co nie wpływa na smak:)

polecam!

Mój już wystygł - więc wiem co piszę:)

18:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 października 2012

Lubię lepić pierogi:)

naprawdę:)

najbardziej u nas w rodzinie idą pierogi ruskie, ale czasem w farszu przemycam coś innego:

szpinak, ciecierzycę, kaszę...

Kiedyś robiłam też zielone pierogi

a dziś polecam

pierogi żółte

ciasto tradycyjne:

  • 1 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • ciepła woda

Z podanych składników zagniatamy ciasto i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy, z ciasta wykrawamy szklanką koła, na środek którego wkładamy łyżeczkę farszu, sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu.

farsz:

  • pół opakowania kaszy kuskus
  • 2 kostki twarogu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku

Kaszę kuskus - połowę opakowania, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 5 minut  pod przykryciem a następnie mieszamy widelcem, dla rozdzielenia się kaszy - zapobiega powstawaniu grudek.

Do przygotowanej kaszy dodajemy zmielony twaróg i podduszoną cebulę.

Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Żółte pierogi polecam na jesienne dni, kiedy troszkę zaczyna nam brakować słońca; wtedy rozgryzamy żółte pierogi i ze środka wygląda nam piękny żółty słoneczny i smaczny farsz.

pozdrawiam słonecznie:)

11:43, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl