Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
poniedziałek, 27 września 2010
Nam bardzo smakowała, dlatego polecam:)

potrzebujemy:

opakowanie makaronu ryżowego - fajny bo się go zalewa wrzątkiem, pozostawia na 3 minuty i odcedza:)
ogórek
2 pomidory
3 liście kapusty pekińskiej
kukurydzę

majonez i jogurt naturalny
przyprawy

Wszystko kroimy w kostkę, dodajemy przygotowany makaron ryżowy i całość polewamy sosem majonezowo - jogurtowym, Doprawiamy do smaku i ...
smacznego!



można podawać z grzankami czosnkowymi:)

pyszota!

18:00, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 września 2010
Nie wiem skąd taka właśnie nazwa, ale przyznam, że nie jest ani drogi, ani trudny do zrobienia a smaczny:)

składniki:

6 parówek
2 cebule
6-7 ogórków kiszonych
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku

Na rozgrzanym oleju - ja robię to w rondlu - podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki lub pół - talarki; do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w talarki parówki, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę lub paski ogórki kiszone. Wszystkie składniki pod wpływem ciepła puszczą sok, więc nie trzeba dolewać wody.
Gdy ogórki zmiękną sos zaprawiamy łyżką koncentratu pomidorowego i przyprawiamy do smaku.

Potrawa bardzo lubiana przez dzieci ale nie tylko:)



podajemy z ziemniakami lub kaszą:)

polecam!
15:55, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 września 2010
Wczoraj na obiad gotowałam barszcz czerwony, wrzuciłam więc kilka buraków więcej z myślą o sałatce:)

buraki są dobre dla anemików:)

potrzebujemy:

5 średniej wielkości gotowanych buraków
2 cebule
1 jabłko
3 jajka
5 ogórków korniszonów

Wszystkie produkty kroimy w drobną kostkę i przyprawiam do smaku; dodajemy 2 łyżki majonezu.

i gotowe



palce lizać!

polecam!
19:37, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (3) »
środa, 22 września 2010
...przepisu Edysi79 na twarożkowe placki owsiane

Jak już pisałam lubię zaglądać do Edytki bo co raz znajdę tam coś ciekawego, tym razem wpadł mi w oko właśnie ten przepis, ale po przeczytaniu postanowiłam go przerobić - mam nadzieję, że Edytka się  nie obrazi za moją wenę kuchenną:)

otóż zasadnicza zmiana polega na tym, że Edytka robiła placki na ostro - ja na słodko

oto mój zmodyfikowany przepis:

2 kostki twarogu
4 jajka
16 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki cukru

Wykonanie podobne:
ser wymieszać z jajkami mikserem na pulchną masę, dodać cukier i płatki; z gotowej masy nakładać łyżką i formować na patelni małe placuszki, smażyć na rozgrzanym ogniu na złoty kolor.
Można podawać z konfiturą :)

smakują niebiańsko



polecam!
19:11, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 września 2010
No i znów mi humor poprawiły Wasze miłe komentarze:) wiem że to co robię komuś służy:) np April i nie tylko mam nadzieję:)

Moteczku - z Tobą wchodzę w układ - tylko się do mnie przeprowadź:)

a dziś serwuję

faszerowane roladki

potrzebujemy:
piersi z kurczaka - jak podwójne to rozkrawamy
ser biały - 1 kostkę
opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
sól, pieprz do smaku

1 jajko i bułkę tartą - do panierowania

Rozbijamy tłuczkiem piersi z kurczaka.
Przygotowujemy farsz: ser mielimy lub rozgniatamy praską, dodajemy rozmrożony szpinak i wszystko doprawiamy do smaku.
Gotowy farsz rozkładamy na rozbitej piersi i zwijamy roladkę, łącząc mięso wykałaczką, aby się nie rozwaliła.

Gotowe roladki obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Ja podawałam roladki z ziemniakami, smażonym kalafiorem i mizerią z ostatnich w tym sezonie własnych ogórków:)



polecam!

czekam na komentarze:)

13:26, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 18 września 2010
Bardzo często robię proste i smaczne kotlety serowo - ziemniaczane

oto przepis:

ciasto:

ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę lub maszynkę
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystko zagnieść na jednolitą masę.

Farsz:

mielony ser biały - 2 kostki
1 jajko
odrobina masła
sól, pieprz do smaku
majeranek, bazylia, tymianek

Wszystko wymieszać.

Z ciasta robić bardzo płaskie kotlety , na nie nakładać farsz serowy i przykryć ciastem. Zlepić dokładnie całego kotleta i smażyć na rumiany kolor.

Podawać z sosem pomidorowym lub surówką.



Kotlety te robię od kilku ładnych lat a dziś zmodyfikowałam farsz i do sera dodałam paczkę rozmrożonego szpinaku - więc bez ziół - pyszota!

Na koniec prośba - jeśli korzystacie z moich skromnych przepisów - proszę podlinkujcie u siebie na blogach moją kuchnię i piszcie w komentarzach. czy to co zrobicie wg moich wskazówek - smakuje:)

tak zrobiła April79 pod wpisem - echa komentarzy - za co bardzo dziękuję:)

w zamian nowe porcje smacznych przepisów:)

14:02, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3
Reklama na blogach - Blogvertising.pl