Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
czwartek, 09 sierpnia 2012

Lubię różnego rodzaju placki - można je wcześniej usmażyć, podać z surówką, wziąć na drogę czy w plener - dużo plusów:)

Dziś robię na obiad i polecam

placki ryżowe

  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy

Ryż w torebkach należy ugotować i po wystudzeniu ryż wysypać do miski.

Dodajemy 3 jajka i mieszamy dokładnie.

Dodajemy maślankę i po 1 łyżce mąki, aby ciasto było gęste - mi potrzebne były 4.

Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i doprawiamy do smaku.

Ja odkąd poznałam smak przyprawy bałkańskiej, o której już wcześniej pisałam, uwielbiam jej dodawać bo nadaje potrawie bardzo oryginalny ciekawy i ostrawy smak i pięknie pachnie.

Tak więc ja dodałam przyprawy bałkańskiej oraz sól.

Wszystko jeszcze raz mieszamy i kładziemy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię.

Smażymy na złoty kolor.

Jak widać na fotce - podaję placki z dipem, zrobionym ze śmietany wymieszanej z sosem koperkowo - ziołowym z torebki, ale można też podać z sałatką pomidorową lub jak kto lubi.

***

Według tego samego przepisu, tylko jeśli zastąpimy przyprawy cukrem, można zrobić placki ryżowe na słodko i podawać z dżemem lub bitą śmietaną.

Ja jednak wolę na ostro:)

Polecam i smacznego!

13:38, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 sierpnia 2012

Zastanawiałam się jak zatytułować wpis: ogórkowe koreczki, ogóreczki - koreczki? zostało jak wyżej:)

Przed chwilką zrobiłam, obiecałam, więc wpis i przepis zamieszczam:

  • 4 kg ogórków
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • gorczyca
  • 3 łyżki soli

Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, solimy i zostawiamy na 2 godziny.

Do słoików na dno wkładamy talarki cebuli i układamy kawałki ogórków, można dodać natkę pietruszki. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy.

Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewą napełniamy słoiki. Odwracamy do góry dnem.

Nie pasteryzujemy:)

Dla lepszego pokazania zawartości - jeden słoik jest bez etykietki:)

Gotując zalewę - spróbowałam i zapowiada się ciekawie:)

Polecam!

16:38, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl