Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
sobota, 20 sierpnia 2011
Córka dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy spróbować, ale ledwie upieczone, spróbowane już polecam:

CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
KREM:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna np.Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
DODATKOWO
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada lub dżem śliwkowy lub porzeczkowy
PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C

KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto.

POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.




na tym zdjęciu widać dlaczego nazwa ciasta to usta

polecam

09:50, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (2) »
środa, 10 sierpnia 2011
Tak - zielone bo właśnie takie będą:



ciasto:

1 kg mąki
450 g mrożonego szpinaku
1/4 szklanki oleju
ciepła woda
szczypta soli

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody; na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek, do którego wsypujemy sól, wlewamy olej dodajemy szpinak i wodę - wody tyle, żeby ciasto było elastyczne, ale niezbyt wolne.

Farsz taki jak do pierogów ruskich:

ugotowane ziemniaki około 1,5 kg przepuścić przez maszynkę,
dodać  kostki sera białego oraz  cebule pokrojone w kostkę i podduszone na oleju

Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku.

Z zielonego ciasta rozwałkowanego na stolnicy wykrawać szklanką koła; na środek układać łyżeczkę farszu i sklejać.

Gotowe pierogi wrzucać na gotującą wodę lekko osoloną z dodatkiem oleju.
Gotować po wypłynięciu pieroga jeszcze 3 - 4 minuty.

Pierogi podawać z cebulką lub kwaśną śmietaną.



polecam!

19:34, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (3) »
wtorek, 09 sierpnia 2011
Kilka kg małych cebulek typu szalotka obrać i poukładać w słoikach; do każdego słoika wsypać 1/3 łyżeczki gorczycy, cebulki zalać zalewą.

zalewa:

5 szklanek wody
 1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

pasteryzować  10 minut.



doskonała jako przystawka do wędliny lub kanapek:

18:51, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 sierpnia 2011
3 kg ogórków, bez obierania ze skórki, pokroić w plasterki
i dodać:

6 łyżek oleju
3 łyżeczki chili - lub ostrej papryki
3 łyżki soli
1/2 kg cukru
1 szklankę octu
2 ząbki czosnku zmiażdżone

Wszystko dokładnie wymieszać z ogórkami i pozostawić na 3 godz.
Po tym czasie ogórki ciasno nakładać do słoików i zalać tym co pozostało - czyli zalewą z sokiem, który puściły ogórki.

Pasteryzować  minut.

polecam

08:33, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
3 kg ogórków pokroić w słupki bez obierania i ułożyć w słoikach

Zalewa:

5 szklanek wody
 1 szklanka octu
 1 szklanka cukru
1 łyżka soli
4 łyżki musztardy

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować  minut.



musztarda w zalewie daje taką niezbyt czystą konsystencję zalewy, przez co widok przetworu może niezbyt fajny - ale ogórki pyszota

polecam

08:29, malgorzata-p17 , przetwory
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl