Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 18 lipca 2018

Ja potocznie nazwałam je - ogórki złociste.

Ogórki kroimy w słupki bez obierania i układamy w słoikach.

 

Zalewa:

  4 szklanki wody
 1 szklanka octu
  2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy do kurczaka "Złocisty kurczak"

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 4 minuty.

 

Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2018

Na ten przepis natknęłam się przypadkowo i jak zwykle musiałam go wypróbować, żeby sprawdzić czy jest wart polecenia....

jest!!!!

Jest bardzo kremowy, bardzo delikatny oraz szybki i prosty w przygotowaniu.

37240725_1096993677143775_2216745351472218112_n

Składniki:

  • 30 dkg herbatników - ja miałam pod ręką czekoladowe
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 40 dkg serka mascarpone
  • 25 dkg sera ricotta
  • 4 jajka

Herbatniki mielimy blenderem na okruchy - uwaga! blender rozrzuca okruchy po całej kuchni :-).

Do rozkruszonych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i 2 żółtka - wszystko mieszamy i powstałą masą wykładamy tortownicę dobrze dociskając masę do dna.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku w rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę miksujemy przez 5 minut z jajkami i dodajemy przestudzoną czekoladę - jeszcze chwilkę wszystko miksujemy.

Gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 160 stopni - 40 minut.

Po upieczeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.

37243205_1096993610477115_9162023394013609984_n

Smacznego!

 

Reklama na blogach - Blogvertising.pl