Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
czwartek, 26 lipca 2012

Lato to fajna pora, bo jest dużo świeżych warzyw i owoców, z których można upitrasić coś fajnego.

Dziś polecam

cukinię w cieście

  • młoda, niebyt duża cukinia
  • 1 jajko
  • mąka
  • mleko
  • przyprawy

Z jajka, mleka i mąki robimy ciasto - podobne jak naleśnikowe tylko gęściejsze w konsystencji - ja rozbijam jajko i ubijam je z mlekiem, następnie dodaję mąkę po troszku i mieszam do uzyskania odpowiedniej gęstosci - do ciasta dodaję przyprawy - sól, pieprz.

 Umytą cukinię kroję na talarki grubości około 1 cm - nie obieram i nie wydrążam środka - młoda i mała cukinia nie ma jeszcze ziaren.

Każdy talarek cukinii maczam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z jednej i drugiej strony.

Szybko i smacznie:)

polecam!

09:00, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 lipca 2012

Jeśli ktoś lubi ciasto drożdżowe a nie ma odwagi spróbować pieczenia - polecam to, które jest bardzo proste, nie jest drogie a smakuje bardzo podobnie.

Ciasto maślankowe z kruszonką

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • mogą być owoce ale nie muszą

kruszonka:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła

Ciasto: ubijamy jajka z cukrem i dodajemy kolejno: maślankę, olej, mąkę i proszek do pieczenia.

Kruszonka: masło należy rozpuścić i wylać do miseczki z wymieszaną mąką i cukrem, wszystko należy połączyć mieszając albo raczej dziubiąc widelcem, gotową kruszonkę kruszymy palcami na ciasto.

Gotowe ciasto wylewamy do blachy i albo dodajemy na wierzch owoce czy marmoladę i kruszonkę albo posypujemy samą kruszonką.

Pieczemy 45 - 50 minut w 175 stopniach.

Do mojego ciasta dodałam jagody:)

polecam bo jest łatwe, tanie, delikatne i smaczne!

 

10:46, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 lipca 2012

Gdy na dworze jest ciepło, najlepiej smakują desery i napoje zimne, dlatego dziś polecam

sernik na zimno

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • biszkopty okrągłe
  • galaretka owocowa
  • owoce sezonowe lub ulubione

Żelatynę należy rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wystudzić.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, następnie dodajemy jogurt naturalny i ostudzoną żelatynę i wszystko mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Na dno tortownicy układamy biszkopty, na nie gotową masę i wszystko wkładamy do lodówki.

Na schłodzony sernik układamy owoce - ja lubię ten sernik z bananami lub żurawiną - i na owoce wykładamy tężejącą galaretkę i całość wstawiamy do lodówki na czas dokładnego stężenia galaretki.

polecam i smacznego!

18:48, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 lipca 2012

Mięta jest najstarszym ziołem jakie jest znane i stosowane na świecie. Stosowana jest do leczenia bólów brzucha, niestrawności, przy schorzeniach woreczka żółciowego, ale także jako składnik leków uspokajających i napojów orzeźwiających.

Warto więc mieć sadzonkę mięty w ogródku lub chociaż w doniczce.

Suszoną miętę stosuję jako herbatę na zimowe wieczory, a dziś polecam napój miętowy.

Niektórzy mówią na to - syrop, ale jak dla mnie to syrop powinien mieć gęstą konsystencję a to jest rzadkie, więc raczej napój:)

potrzebujemy:

  • około 15 - 20 gałązek mięty
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru

Umyte gałązki mięty zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującego się wywaru dodajemy cukier i gotujemy około 15 minut; następnie zostawiamy do wystudzenia.

Przestudzony wywar przecedzamy - żeby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń - i wlewamy do butelki.

Wywar czy jak kto woli napój podajemy z wodą mineralną i jak ktoś lubi - sokiem lub plastrem cytryny. Wlewamy około 1,5 cm napoju miętowego do szklanki i uzupełniamy wodą.

Po dolaniu wody mineralnej - napój ma mnóstwo bąbelków, dzięki którym i kolorem, przypomina szampana:)

Zlany w butelkę napój miętowy można przechowywać w lodówce i spożywać rozcieńczony wodą w upalne dni.

Na zdrowie:)

 

08:18, malgorzata-p17 , rózne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 lipca 2012

Kiedy na dworze jest bardzo ciepło, ba - upalnie! trzeba dużo pić i to najlepiej coś orzeźwiającego i dającego energię;

ja polecam lemoniadę, czyli napój cytrynowo - miętowy

Jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny:

  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • sok z połowy cytryny (jeśli cytryna jest mała to z całej)
  • 3 łyżki cukru
  • kilka listków mięty

Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier i wszystko mieszamy do rozpuszczenia się cukru; do gotowej lemoniady wrzucamy kilka listków mięty i napój wstawiamy do lodówki.

polecam dla ochłody:)!

17:46, malgorzata-p17 , rózne
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 lipca 2012

Sezon wiśniowy w pełni - trzeba więc wykorzystać owoce i przygotować pyszny dżem:)

Proporcje podaję na 6 kg owoców:

  • 6 kg wiśni
  • 1,80 kg cukru - 30 dkg cukru na kg owoców
  • 4 opakowania konfiturex-u lub innego środka żelującego
  • może być sok z połowy cytryny - ale nie musi
  • może być też  laska wanilii

Wiśnie należy umyć i wydrylować a następnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Zasypane cukrem owoce smażymy często mieszając przez około 1 godzinę - ja to robię w prodiżu, wtedy nie przywierają. Dodajemy sok z cytryny i środek żelujący i dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.

Gorący dżem nakładamy w słoiki i odstawiamy do góry dnem na około 0,5 godziny.

Fotka zbiorcza przetworów - dżem wiśniowy w środku.

Za sprawą mojej Siostry, miałam okazję spróbować nieco innej wersji dżemu wiśniowego - tak zwanej wersji de lux:)

otóż do powyższych proporcji dżemu, a konkretnie do połowy porcji w czasie gotowania Siostra dołożyła tabliczkę mlecznej czekolady, przez co dżem zyskał lekko czekoladowy smak. Jeśli zatem robicie z czekoladą - lekko ograniczamy ilość cukru:)

Swój dżem Siostra nazwała Dżemor:)

pyszota!!!!

polecam!

08:37, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Reklama na blogach - Blogvertising.pl