Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
piątek, 29 lipca 2011

Dziś zapraszam na

ciasteczka z pestkami dyni

przepis wypróbowałam od Doroty


Składniki:

30 dag mąki pszennej

60g masła i 60g smalcu (można użyć 120g masła ale będą twardsze)

1 jajko

2-3 łyżki jogurtu

pół szkl cukru

pół szkl pestek dyni



Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz dyni) zagniatamy szybko na kruche ciasto. Chłodzimy pół godz w lodówce. Urywając kawałki ciasta formujemy z nich ciasteczka w które wgniatamy pestki dyni. Układamy na blaszce.


Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Są pyszne i szybkie w przygotowaniu; a gdy wczoraj zobaczyłam w sklepie cenę ciasteczek z ziarnami to doszłam do wniosku, że te mogę piec codziennie - 32 zł za kg!!!

polecam!


08:43, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (5) »
środa, 27 lipca 2011
Cukinia jest smacznym warzywem i dlatego można z niej przygotowywać różne fajne potrawy: potrawkę, placki...

wczoraj spróbowałam zrobić chleb

chleb z cukinią

przepis znalazłam tutaj, ale trochę go zmodyfikowałam

ja od razu zrobiłam 2 blachy, więc wszystkie składniki wzięłam podwójnie:

1 kg mąki
1 opakowanie drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki soli
3 szklanki letniej wody
1 mała cukinia - obrana i bez pestek
2 garście orzechów włoskich - pokrojonych

dodałam też zioła:
1,5 łyżki majeranku i 1,5 łyżki bazylii - mojej własnej!

Mąkę wsypałam do miski i zrobiłam w niej dołek, wrzuciłam sól, orzechy, zioła;

w oddzielnej misce - wlałam 1 szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru i pokruszyłam drożdże - wszystko wymieszałam i zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia

cukinię starłam na tarce o grubych oczkach - po chwili odcisnęłam sok;

Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego - rozczyn wlałam do mąki i dodałam startą cukinię - wyciśniętą bez soku oraz resztę wody;

wszystkie składniki wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką, aby je połączyć i nakryłam ściereczką pozostawiając ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.

Po 20 minutach jeszcze raz zamieszałam ciasto i przełożyłam do 2 blach typu keksówki wyłożonych papierem do pieczenia i znów pozostawiłam przykryte ściereczką na 45 minut do ponownego wyrośnięcia



następnie obie blachy włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut

kiedy wkładałam ciasto do piekarnika - drożdże jeszcze szalały i ciasto podskakiwało jak mały wulkan:)
fajne ale niestety nie objęte fotką:)



po czasie pieczenia pozostawiłam chleb do wystygnięcia w pół otwartym piekarniku



gotowy chleb jest troszkę wilgotny z racji cukinii, która nadaje wilgotności ale mi smakuje bardzo:)

polecam!

09:35, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lipca 2011
Wiecie już, że uwielbiam cukinię i co jakiś czas pokazuję jakiś wypróbowany przepis

tu był np przepis na placki z cukinii

a dziś proponuję

Placki z cukinii z płatkami owsianymi

1 dużą cukinię obrać, wybrać nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
2 cebule - zetrzeć na tarce

Cukinię odcisnąć z soku który puści, dodać cebulę, 3 jajka, Vegetę do smaku i 6 - 7 łyżek płatków owsianych.

Masę pozostawić na chwilkę, aby płatki nasiąknęły sokiem z warzyw i spęczniały.

Placki smażymy na patelni z odrobiną oleju - ale nie mogą być zbyt cienkie.
Jeśli smażenie sprawia kłopot - cukinia wciąż będzie puszczała sok - sok odlewamy i można dodać 2 łyżki mąki.

Smażyć na złoty kolor.



wyglądają jak zwykłe placki ziemniaczane - ale ten smak:)

spróbujcie sami!

ja znikam, bo w kuchni rośnie coś, co zaraz trzeba do piekarnika - jak się uda to pokażę:)

08:56, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 25 lipca 2011
Uwielbiamy cukinię i różne z niej potrawy;

ostatnio robiłam
potrawkę z cukinii z pierożkami tortellini

potrzebujemy:
opakowanie pierożków tortellini - 25 dkg
1 duża cukinia
3 cebule
6 marchwi

Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na szklisto na oleju, po chwili dodajemy marchew pokrojoną w grube talarki - kiedy te warzywa nam się duszą pod przykryciem na wolnym ogniu, kroimy cukinię - jeśli jest młoda i świeża - nie trzeba obierać skóry - cukinię rozkrawamy i wyjmujemy ziarka - resztę kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do duszenia, gdy marchew i cebula są już miękkkie; przy cukinii należy uważać, żeby była szklista ale nie rozćlapana:)

W oddzielnym naczyniu gotujemy pierożki - wrzucamy je na gorącą wodę i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy.

Gdy warzywa są już gotowe - przyprawiamy je do smaku - ja dodawałam przyprawę Knorra do mięs - na koniec dodajemy ugotowane pierożki i wszystko mieszamy.

jest pyszne i szybkie:)



spróbujcie!

08:29, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 lipca 2011
Wczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie na zjedzenie tegoż czegoś, ale na przygotowanie;

miało być smacznie i szybko - więc na stolnicę poszło ciasto francuskie i dżem aroniowo - jabłkowo-malinowy

Gotowe ciasto francuskie pokroiłam w trójkąty - wyszło 10; na każdy trójkąt - na szerszym boku położyłam łyżeczkę dżemu i zaczynając od szerszego brzegu zwijałam rulonik;
gotowe rogaliki posmarowałam rozmąconym jajkiem i włożyłam do piekarnika 180 stopni na jakieś 15 minut;

wyszły podobno pyszne!



polecam i smacznego!

08:16, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lipca 2011
Sezon ogórkowy w pełni:)

Ja w tym roku - podobnie jak w ubiegłym mam wystarczającą ilość własnych ogórków do przerobienia, więc świeżutkie podbieram i przerabiam

Ostatnio na grillu podałam zeszłoroczny słoiczek korniszonków, które bardzo smakowały gościom, więc podaję przepis:

Korniszony - ogórki konserwowe

na tego typu przetwory wybieram małe ogóreczki - wtedy są smaczniejsze i bardziej dekoracyjne; ogórki umyte z piasku układam ciasno w słoiku, na dno którego wkładam baldachim kopru - czyli tę żółtą część kopru - najlepiej z nasionami.

Kiedy ogórki są już ułożone w słoju wrzucam do każdego słoika: 6-8 plasterków marchwi, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, pół łyżeczki gorczycy;

wszystko zalewamy gorącą zalewą:

4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
4 łyżki cukru
1 łyżka soli kamiennej
kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe

Zalane ogórki zakręcamy i pasteryzujemy, czyli gotujemy 10 minut.



Podobno w niektórych częściach kraju, korniszony są nazywane ogórkami warszawskimi:)

polecam i właśnie idę robić kolejną partię korniszonków!

08:52, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Reklama na blogach - Blogvertising.pl