piątek, 29 lipca 2011
Dziś zapraszam na ciasteczka z pestkami dyni przepis wypróbowałam od Doroty Składniki:
30 dag mąki pszennej
60g masła i 60g smalcu (można użyć 120g masła ale będą twardsze)
1 jajko
2-3 łyżki jogurtu
pół szkl cukru
pół szkl pestek dyni
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz dyni) zagniatamy szybko na kruche ciasto. Chłodzimy pół godz w lodówce. Urywając kawałki ciasta formujemy z nich ciasteczka w które wgniatamy pestki dyni. Układamy na blaszce.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu; a gdy wczoraj zobaczyłam w sklepie cenę ciasteczek z ziarnami to doszłam do wniosku, że te mogę piec codziennie - 32 zł za kg!!! polecam!
środa, 27 lipca 2011
Cukinia jest smacznym warzywem i dlatego można z niej przygotowywać różne fajne potrawy: potrawkę, placki... wczoraj spróbowałam zrobić chleb chleb z cukinią przepis znalazłam tutaj, ale trochę go zmodyfikowałam ja od razu zrobiłam 2 blachy, więc wszystkie składniki wzięłam podwójnie: 1 kg mąki 1 opakowanie drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki soli 3 szklanki letniej wody 1 mała cukinia - obrana i bez pestek 2 garście orzechów włoskich - pokrojonych dodałam też zioła: 1,5 łyżki majeranku i 1,5 łyżki bazylii - mojej własnej! Mąkę wsypałam do miski i zrobiłam w niej dołek, wrzuciłam sól, orzechy, zioła; w oddzielnej misce - wlałam 1 szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru i pokruszyłam drożdże - wszystko wymieszałam i zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia cukinię starłam na tarce o grubych oczkach - po chwili odcisnęłam sok; Po wyrośnięciu zaczynu drożdżowego - rozczyn wlałam do mąki i dodałam startą cukinię - wyciśniętą bez soku oraz resztę wody; wszystkie składniki wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką, aby je połączyć i nakryłam ściereczką pozostawiając ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Po 20 minutach jeszcze raz zamieszałam ciasto i przełożyłam do 2 blach typu keksówki wyłożonych papierem do pieczenia i znów pozostawiłam przykryte ściereczką na 45 minut do ponownego wyrośnięcia następnie obie blachy włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut kiedy wkładałam ciasto do piekarnika - drożdże jeszcze szalały i ciasto podskakiwało jak mały wulkan:) fajne ale niestety nie objęte fotką:) po czasie pieczenia pozostawiłam chleb do wystygnięcia w pół otwartym piekarniku gotowy chleb jest troszkę wilgotny z racji cukinii, która nadaje wilgotności ale mi smakuje bardzo:) polecam!
wtorek, 26 lipca 2011
Wiecie już, że uwielbiam cukinię i co jakiś czas pokazuję jakiś wypróbowany przepis tu był np przepis na placki z cukinii a dziś proponuję Placki z cukinii z płatkami owsianymi 1 dużą cukinię obrać, wybrać nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2 cebule - zetrzeć na tarce Cukinię odcisnąć z soku który puści, dodać cebulę, 3 jajka, Vegetę do smaku i 6 - 7 łyżek płatków owsianych. Masę pozostawić na chwilkę, aby płatki nasiąknęły sokiem z warzyw i spęczniały. Placki smażymy na patelni z odrobiną oleju - ale nie mogą być zbyt cienkie. Jeśli smażenie sprawia kłopot - cukinia wciąż będzie puszczała sok - sok odlewamy i można dodać 2 łyżki mąki. Smażyć na złoty kolor. wyglądają jak zwykłe placki ziemniaczane - ale ten smak:) spróbujcie sami! ja znikam, bo w kuchni rośnie coś, co zaraz trzeba do piekarnika - jak się uda to pokażę:)
poniedziałek, 25 lipca 2011
Uwielbiamy cukinię i różne z niej potrawy; ostatnio robiłam potrawkę z cukinii z pierożkami tortellini potrzebujemy: opakowanie pierożków tortellini - 25 dkg 1 duża cukinia 3 cebule 6 marchwi Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na szklisto na oleju, po chwili dodajemy marchew pokrojoną w grube talarki - kiedy te warzywa nam się duszą pod przykryciem na wolnym ogniu, kroimy cukinię - jeśli jest młoda i świeża - nie trzeba obierać skóry - cukinię rozkrawamy i wyjmujemy ziarka - resztę kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do duszenia, gdy marchew i cebula są już miękkkie; przy cukinii należy uważać, żeby była szklista ale nie rozćlapana:) W oddzielnym naczyniu gotujemy pierożki - wrzucamy je na gorącą wodę i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy. Gdy warzywa są już gotowe - przyprawiamy je do smaku - ja dodawałam przyprawę Knorra do mięs - na koniec dodajemy ugotowane pierożki i wszystko mieszamy. jest pyszne i szybkie:) spróbujcie!
piątek, 22 lipca 2011
Wczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie na zjedzenie tegoż czegoś, ale na przygotowanie; miało być smacznie i szybko - więc na stolnicę poszło ciasto francuskie i dżem aroniowo - jabłkowo-malinowy Gotowe ciasto francuskie pokroiłam w trójkąty - wyszło 10; na każdy trójkąt - na szerszym boku położyłam łyżeczkę dżemu i zaczynając od szerszego brzegu zwijałam rulonik; gotowe rogaliki posmarowałam rozmąconym jajkiem i włożyłam do piekarnika 180 stopni na jakieś 15 minut; wyszły podobno pyszne! polecam i smacznego!
wtorek, 19 lipca 2011
Sezon ogórkowy w pełni:) Ja w tym roku - podobnie jak w ubiegłym mam wystarczającą ilość własnych ogórków do przerobienia, więc świeżutkie podbieram i przerabiam Ostatnio na grillu podałam zeszłoroczny słoiczek korniszonków, które bardzo smakowały gościom, więc podaję przepis: Korniszony - ogórki konserwowe na tego typu przetwory wybieram małe ogóreczki - wtedy są smaczniejsze i bardziej dekoracyjne; ogórki umyte z piasku układam ciasno w słoiku, na dno którego wkładam baldachim kopru - czyli tę żółtą część kopru - najlepiej z nasionami. Kiedy ogórki są już ułożone w słoju wrzucam do każdego słoika: 6-8 plasterków marchwi, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, pół łyżeczki gorczycy; wszystko zalewamy gorącą zalewą: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli kamiennej kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe Zalane ogórki zakręcamy i pasteryzujemy, czyli gotujemy 10 minut. Podobno w niektórych częściach kraju, korniszony są nazywane ogórkami warszawskimi:) polecam i właśnie idę robić kolejną partię korniszonków! |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Moje przepisy - polecam!
Tu zaglądam
![]() Reklama na blogach - Blogvertising.pl
![]() ![]() |