Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
sobota, 23 czerwca 2012

Jagód zbierać nie lubię, ale jeść:) tak!

Najbardziej jednak lubię parowańce z jagodami.

Kiedyś mieliśmy gości z dużego miasta, którzy dziwili się cóż to są parowańce - wyjaśniałam więc, że to takie bułeczki gotowane na parze:)

Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg mąki
  • 1 paczkę drożdży
  • około 1/2 l mleka
  • 1 łyżkę cukru

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, lekko podgrzewamy mleko -1 szklankę i zalewamy nim rozkruszone drożdże wymieszane z łyżką cukru - wszystko mieszamy i pozostawiamy drożdże do podrośnięcia - około 15 minut; następnie drożdże dodajemy do mąki wraz z pozostałym mlekiem i wyrabiamy ciasto - jeśli mleka będzie za mało - należy dolać.

Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

jagody mieszamy z cukrem

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek ciasta, z którego w dłoniach robimy okrągły placuszek i na środek nakładamy jagodowy farsz. Ciasto zlepiamy w kulkę i kładziemy do parowania - ja paruję na garnku wypełnionym wodą i przykrytym rozpostartą ściereczką. Ściereczkę dookoła garnka przywiązuję bawełnianą nitką. Kiedy woda się gotuje - na ściereczce układam 3- 4 bułeczki i przykrywam je odpowiednio dobraną wielkością mieszczką.

Bułeczki paruję około 7 - 10 minut.

Parowańce podaję ze słodką śmietaną:)

polecam!

16:13, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 czerwca 2012

Bardzo lubię świeże warzywa, nie wymagają specjalnych przygotowań a smakują pysznie!

Dziś polecam

kalafiora z bułką tartą

potrzebny jest:

  • 1 kalafior
  • sól
  • bułka tarta
  • masło klarowane

Kalafiora pozbawiamy liści i myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z łyżką soli. Gotujemy do miękkości głąba - jeśli delikatnie nakłujemy widelcem i głąb jest miękki - odcedzamy kalafiora i wykładamy na talerz porcjując odpowiednie wielkości.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy bułkę tartą - około 4-5 łyżek, mieszamy i czekamy chwilkę aż bułka lekko się zrumieni.

Gotową bułką polewamy kalafiora i smacznego!

polecam!

18:39, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2012

Bardzo często gotuję gulasz - wystarczy wtedy ugotować ziemniaki, kaszę lub makaron i obiad gotowy.

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • przyprawy
  • mąka
  • olej

Mięso - kiedy jest jeszcze wpół zmrożone kroimy na małe kwadraty i obtaczamy w mące, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładamy do rondla i zalewamy gorącą wodą - tak, aby tylko mięso było przykryte; dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę i dusimy około 2 godzin często mieszając. Dodajemy przyprawy.

Ja odkąd mam, polubiłam przyprawę bałkańską ze sklepu Ale dobre!, zawarte w niej bowiem składniki: papryka, gorczyca, pasternak, kminek nadają potrawie bardzo oryginalny, lekko orientalny smak, jednocześnie dodając troszkę pikanterii.

Po około 2 godzinach gotowania - jeśli mięso jest miękkie - dodajemy puszkę odsączonej kukurydzy i mieszamy wszystko razem. Można jeszcze spróbować, czy nie trzeba doprawić do smaku.

Podawać można z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Przyprawa bałkańska - nieco pikantna i słodka kukurydza - stwarzają niepowtarzalny smak potrawy - taki słodko - pikantny!

polecam!

08:52, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 czerwca 2012

Ciecierzyca, czyli groch włoski coraz częściej jest stosowana w naszej polskiej kuchni.

I dobrze, bo ma w sobie wiele walorów poprawiającyh zdrowie; np: łagodzi bóle głowy, kaszel, wzmacnia odporność, wpływa na lepszą kondycję włosów i skóry, obniża cholesterol...

dodatkowo jest stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej

dlatego spróbowałam i polecam

kotlety z ciecierzycy

potrzebujemy:

  • 20 dag ciecierzycy
  • 1 jajko
  • cebulę
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy

Ciecierzycę należy namoczyć na całą noc a następnie gotować około 2 godzin. Ugotowaną ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy startą na tarce cebulę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 1 jajko i przyprawy.

Właśnie - jeśli chodzi o przyprawy, ponieważ ciecierzyca jest uprawiana w Azji - dla pokreślenia smaku dodałam przyprawy dalekowschodniej, która ma bardzo fajny wyrazisty zapach i nadaje potrawie ciekawego smaku.

Ale oczywiście przyprawa to kwestia osobistego smaku.

Kiedy już masę mamy doprawioną - formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Gotowe kotlety mogą być spożywane na ciepło i jako zimna przekąska - nadają się np na wycieczkę w plener.

To jest oczywiście wersja podstawowa potrawy i można ją dowolnie wzbogacać dodając np pieczarki, paprykę do masy - ale mi odpowiada właśnie taka prosta wersja - ciecierzycowa:)

Ja podałam dziś kotlety z sałatką pomidorową

polecam i smacznego!

20:23, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl