Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
czwartek, 12 maja 2011
Maj to świetny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego - przy takiej pogodzie jaka jest, to super!

Przypadkiem natknęłam się na sieciowe czasopismo Lawendowy dom a w nim na prosty przepis na pyszną sałatkę:)

wypróbowałam i polecam!

składniki:
główka sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
6 rzodkiewek
3 łyżki nasion słonecznika
1 czerwona cebula

sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
4 łyżki oliwy

Warzywa kroimy, sos mieszamy i ....



smacznego!

18:26, malgorzata-p17
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 maja 2011

Każda rodzina ma jakiś swój przepis na potrawę, taki przekazywany z pokolenia na pokolenie - u nas jest to barszcz wielkanocny ale nie biały tylko czerwony, przygotowany na zakwasie z buraków.

Przed świętami szukałam na internecie podobnego przepisu,a le raczej czytałam: barszcz czerwony? święta wam się pomyliły

otóż nie:)

istnieje taki przepis na barszcz tradycyjny podlaski i zawsze na Wielkanoc czekam na jego niepowtarzalny smak i kolor; smak jest chrzanowo - śmietanowy, natomiast kolor? cudowny różowy:)

bajka!

Składniki:
1 kg buraków
skórka razowego chleba
„mięsna” kość od wędzonej szynki lub wędzone kości
pęczek włoszczyzny
czosnek
sól, cukier, natka pietruszki
chrzan tarty

śmietana

jajka

Wykonanie:

Większość przygotowań barszczu to kiszenie buraków, czyli sporządzenie zakwasu - jeśli się uda, można go zlać w butelki i spokojnie przechować rok:)

5 dni przed Wielkanocą przygotowujemy kiszonkę: obrane i pokrojone w plastry buraki zalewamy przegotowaną, letnią wodą, na wierzchu kładziemy skórkę razowego chleba. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Gotujemy wywar mięsny z dodatkiem włoszczyzny. Do ugotowanego barszczu dodajemy zakwas buraczany i kilka minut zagotowujemy - krótko! 

Wyłączamy gaz i do gorącego barszczu dodajemy wolniutko chrzan - dla uzyskania dobrego smaku a następnie powoli wlewamy jajka wymieszane mikserem ze śmietaną - ja gotuję barszcz w dużym garnku, więc dodaję około 6 - 7 jajek i dwóch dużych kubków śmietany.

Jajka ubijamy ze śmietaną - aby się połączyły i powoli wlewamy do ciepłego barszczu - już nie gotujemy!

Teraz wystarczy dodać sól, pieprz do smaku lub ewentualnie jeszcze chrzan.

Podajemy barszcz z pokrojonymi jajkami i wędliną.

Ten sam barszcz zawsze był u nas podawany na przewodnią niedzielę, czyli tydzień po świętach.

Niestety w święta nie pomyślałam o fotce, ale jak będę miała - zamieszczę:)

a barszcz serdecznie polecam!


19:50, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (9) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl