Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 30 kwietnia 2014

Moje spotkanie z jabłecznikiem rozpoczęło się od wizyty u koleżanki, która go upiekła.

Kiedy jadłam ciasto, było jeszcze lekko ciepłe a przez to idealne.

Wzięłam przepis, spróbowałam i polecam:

 

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

  • kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mus jabłkowy

Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:

- połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą

- na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych - ja użyłam gotowego musu kupionego w sklepie

- na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta

Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 - 50 minut.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego:)

07:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Hm...ostatnio przy okazji odwiedzin koleżanki, przypomniałam sobie o nalewce miętowej - przeszukałam wpisy na blogu i okazało się, że go nie zamieściłam a nalewka cieszy się powodzeniem a mięta w ogrodzie już rośnie - więc może komuś przepis się przyda:)

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

  • liście z ok. 20 łodyg mięty - lub około 1 szklanki liści
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 litra wody
  • 600 g cukru

Przygotowanie:
 

   Liście mięty płuczemy pod zimną wodą z piasku. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę, dobrze wyciskamy nalewkę z liści mięty. Na koniec dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wstrząsamy i przelewamy do butelek.
W niektórych przepisach podaje się, aby liście zasypać cukrem - nie sprawdza się, ponieważ cukier się nie rozpuści - próbowałam:)
popatrzcie jaki piękny kolor ma nalewka:)
Smacznego!

  

16:33, malgorzata-p17 , nalewki
Link Dodaj komentarz »

Od dawna słyszałam o babce majonezowej - ale po pierwsze składnik majonezu jakoś mi nie bardzo pasował do ciasta, po drugie - zwyczajnie bałam się spróbować

aż do dziś

stwierdziłam, że kto nie próbuje - ten nie wie czy coś traci...

i zrobiłam

babkę majonezową z kakao

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki majonezu

tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz majonez. Ciasto  - nie całe - wylewamy do wysmarowanej blachy. Zostawiamy około 1/4 porcji ciasta i do niej dodajemy kakao i masę kakaową wylewamy na wierzch. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Gotową babkę ozdabiamy wg własnego gustu lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.


Po spróbowaniu - szczerze polecam; babka ma cudowny smak - nie czuć tajemniczego składnika:) - ciasto jest wilgotne a nie suche i po prostu pyszne!

polecam:)

15:41, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl