Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
wtorek, 24 kwietnia 2012

Często, gdy do obiadu gotujemy ziemniaki - zostają i nie wiadomo, co z nimi zrobić:)

oto mój pomysł:

gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do nich starty na dużych oczkach ser żółty - wszystko wyrabiamy w gładką masę i formujemy z niej małe wałeczki, które obtaczamy w mące.

Smażymy na złoty kolor.

Pod wpływem smażenia - ser żółty roztapia się i fajnie się ciągnie przy jedzeniu.

Paluszki mogą być samodzielną przekąską lub mogą być podawane z ulubionym sosem:)

Smacznego!

19:17, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 kwietnia 2012

W naszej kulturze przyzwyczailiśmy się, że zazwyczaj dodatkiem do drugiego dania są ziemniaki; można to jednak urozmaicić:)

Żeby było zdrowo, lekko, kolorowo - zamiast ziemniaków można podać np warzywa na patelnię.

Ostatnio przygotowując obiad poddusiłam na patelni warzywa na patelnię - gotową mieszankę mrożoną i niby nic ale oryginalnego smaku warzywom dodała przyprawa bałkańska ze sklepu Aledobre: czerwona i zielona papryka, gorczyca, pasternak, kminek i sól - cały ten skład nadał bardzo fajny i wyrazisty smak; do tego podałam kurczaka na parze i obiad gotowy!

polecam!

08:38, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »

Wątróbka jest bardzo cennym składnikiem diety bardzo bogatym w żelazo; a tego powodu powinna często gościć na naszych talerzach;

warto jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu wątróbki, aby była krucha, delikatna ...

w tym celu wątróbkę należy moczyć w mleku około 1 godziny przed przygotowaniem;

wątróbkę solimy dopiero usmażoną - tuż przed podaniem (wątróbka posolona wcześniej będzie twarda)

 

Wymoczoną w mleku wątróbkę kroimy na paski i każdy z nich obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Kiedy wątróbka jest już usmażona zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę - wszystko przykrywamy pokrywką i pozwalamy cebuli się poddusić.

Na koniec dodajemy 1 jabłko pokrojone w cząstki i znów na chwilkę przykrywamy patelnię.

Naprawdę polecam!

Smacznego!

08:29, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl