Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 23 marca 2011
Bardzo ważne w codziennym życiu jest celebrowanie wspólnych posiłków - wiem, że na co dzień jest to niezwykle trudne do zorganizowania - zbyt szybko żyjemy, wciąż gdzieś pędzimy, wciąż mamy coś do zrobienia "na wczoraj", dlatego przynajmniej weekend powinien być rodzinny na ile się da:)

Wtedy mamy też okazję do przygotowania czegoś innego, zatem na weekendowe śniadanie polecam np

jajka inaczej:)

potrzebujemy:

w zależności od ilości osób - po 1 bułce na osobę i po 1 jajku na osobę:)

Bułkę przekrawamy jak na kanapkę, aby powstała "czapka" i reszta; z reszty wybieramy miąższ i dno bułki-miseczki smarujemy delikatnie masłem.
Do tak przygotowanej bułki wbijamy jajko i lekko posypujemy np Vegetą.
Przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika - 200 stopni na około 30 minut - patrzymy aby żółtko i białko się ścieło:)

Dla większej niespodzianki przed podaniem jajko można posypać, np szczypiorem i przykryć "czapeczką"

gotowe wygląda tak:



polecam!

13:24, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (5) »
środa, 02 marca 2011
Przepis dostałam od koleżanki i polecam, bo, cytryny albo się kupi, albo zapomni, albo są niezbyt świeże a tu pracy niewiele i w każdej chwili pod ręką, szczególnie w czasie chłodnych dni.

Potrzebujemy:
6 cytryn - czyli około 1 kg
1,2 kg cukru
400 ml wody do syropu

Cytryny należy umyć, włożyć do miski i zalać zimną wodą aby były przykryte - w tej wodzie należy je zostawić na 24 godziny. Po tym czasie wodę odlewamy.
Następnie gotujemy 2 l świeżej wody i do gorącej wkładamy cytryny, które gotujemy 20 minut. Po 20 minutach gotowania, cytryny wyjmujemy, przekładamy do miski i zalewamy znów zimną wodą i ponownie zostawiamy na 24 godziny. Wodę z gotowania cytryn wylewamy.
Po ponownym procesie moczenia - cytryny będą takie skapcaniałe, czyli jak wyciśnięte - i takie mają być. Wyjmujemy je wtedy z wody i kroimy w cienkie plasterki.
Z 400 ml wody i cukru gotujemy syrop, do którego wrzucamy pokrojone cytryny i smażymy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Gorącą konfiturę nakładamy do słoików.

W całym procesie konfitury cytryny są ze skórką!
W czasie smażenie wyjmujemy pestki.

Fotkę dodam kiedyś przy okazji:)

17:40, malgorzata-p17 , przetwory
Link Komentarze (4) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl