Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 28 grudnia 2011

Uwielbiam śledzie!

dziś więc nowy przepis

Sałatka śledziowa po poznańsku

  • 4 płaty śledziowe
  • puszka zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Śledzie należy wymoczyć i pokroić w drobną kostkę;

cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odcedzony z zalewy groszek i majonez i wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem;

wszystko łączymy ze śledziami i nakładamy do salaterki:)

Smacznego!

13:23, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 grudnia 2011

Kilka lat temu moje Mama wypróbowała, że karp smażony w otrębach pozostaje soczysty w środku i nie przywiera do patelni;

od tamtego czasu jest to sprawdzony i podtrzymywany u nas przepis świąteczny:)

potrzebujemy:

karpia pokrojonego w dzwonki

jajko

otręby zbożowe

Kawałki karpia panierujemy w rozmąconym jajku a następnie w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju:)

pod koniec smażenia solimy do smaku:

:)

 

09:30, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 grudnia 2011

Kolejne pyszne danie na świąteczny stół to

 ryba w zalewie octowej

  • 2 płaty rybne - jakie kto lubi, mintaj, panga
  • mąka

Rybę należy rozmrozić i pokroić na kawałki, każdy kawałek panieruję w mące i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, pod koniec lekko solę.

  • 1 duża cebula - pokroić w piórka
  • mały słoiczek ogórków konserwowych - pokroić w paski
  • mały słoiczek papryki konserwowej - pokroić w paski

zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • o,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

W naczyniu, np salaterce, słoiku układamy warstwami: rybę, cebulę, paprykę, ogórki;

Gotujemy zalewę z podanych składników i gorącą zalewą zalewamy ułożone produkty;

ryba w zalewie może stać kilka dni:)

moja już gotowa stoi w lodówce - jak wyłożę na półmisek - dodam fotkę:)

12:55, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2011

Uwielbiam śledzie - w różnych sosach o różnych smakach

dziś polecam

śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami:)

składniki:

  • 8 płatów śledziowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • garść rodzynek

 

Śledzie wymoczyć w wodzie i pokroić na kawałki;

rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty - następnie odsączyć;

jajka ugotować na twardo i posiekać;

ze śmietany, jogurtu, chrzanu, majonezu zrobić sos mieszając wszystkie składniki, dodać posiekane jajko i rodzynki;

pokrojone śledzie wyłożyć na półmisek i zalać przygotowanym sosem chrzanowym

można posypać zieloną pietruszką:)

pyszota!

polecam!

09:50, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2011

Uwielbiam różne pasty do pieczywa: jajeczną, parówkową a jakiś czas temu zrobiłam ...

 

pastę z ciecierzycy

  • 20 dkg ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • może być łyżeczka musztardy dla smaku


Ciecierzycę należy namoczyć w ciepłej wodzie - najlepiej na całą noc, następnie ją ugotować i przekręcić  przez maszynkę;

cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na zloty kolor

podduszoną cebulę dodajemy do zmielonej ciecierzycy i wszystko dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku

i gotowe do smarowania na kanapki:)

pyszota!

12:10, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 grudnia 2011

Jak zwykle przed świętami w sklepach pojawiają się pomarańcze - stad pomysł na nalewkę:)

Nalewka pomarańczowa z kawą

składniki:

1 duża pomarańcza

20 ziarenek kawy

35 dkg cukru

250 ml wody

0,5 l spirytusu

 

Pomarańczę sparzamy, przekrawamy na pół i nakłuwamy nożem a w miejscu nakłucia wkładamy ziarenko kawy. 

Wodę zagotowujemy z cukrem i tym syropem zalewamy pomarańcze; następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.

Po okresie oczekiwania odcedzamy nalewkę z ewentualnych cząstek owoca i gotowe do spożycia.

oprócz znakomitego smaku, nalewka ma piękny złocisty kolor:)

idealna na chłodne wieczory:)

polecam!

11:56, malgorzata-p17 , nalewki
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl