Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
piątek, 31 grudnia 2010
Potrawa a raczej przekąska stosowna do dzisiejszej pogody, kiedy wszystko jest przykryte właśnie zimową śniegową pierzynką:)

potrzebujemy:

4 wymoczone płaty śledziowe

2 małe pokrojone w kostkę cebule

Ugotowane:
2 marchewki duże
2 ziemniaki
2 buraki
4 jajka

majonez napoleoński - do kupienia w sklepie

Śledzie najlepiej robić w szklanej salaterce - wtedy widać poszczególne warstwy.

Układamy na dno:
  • pokrojone w kostkę śledzie.
  • przykrywamy je poszatkowaną cebulą,
  • cebulę przykrywamy 2 łyżkami majonezu
  • na majonez układamy startą na tarce marchew
  • majonez
  • starte ziemniaki
  • majonez
  • starte buraki
  • majonez
  • starte na tarce jajka
Całość można udekorować lub posypać np zieleninką:)

Każdą warstwę warzyw przedzielamy warstwą majonezu.



ostatnia warstwa to jajka - ugotowane starte na tarce



poszczególne warstwy

smacznego!
12:15, malgorzata-p17 , sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 grudnia 2010
I znów potrawa przygotowywana przez mojego męża na wigilijną kolację

Karp pieczony

potrzebujemy:

karpia
cebulę pokrojoną w talarki
sól, pieprz
olej lniany

Karpia posypujemy solą i pieprzem oraz obkładamy plastrami cebuli, zostawiamy na noc a następnie polewamy olejem lnianym i pieczemy około 50 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.

Jak widać na fotce, karp jest w całości, tylko ma nadkrojone porcje, żeby łatwiej go było można nakładać.



Smacznego i polecam nie tylko na wigilię:)
09:26, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 grudnia 2010
Znów potrawa najlepiej robiona przez mojego męża:)

Śledzie po japońsku

potrzebujemy:

gotowane jajka na twardo
wymoczone śledzie - płaty śledziowe
cebulę
jabłka
majonez
sól, pieprz do smaku

Ugotowane jajka kroimy w ósemki - ćwiartki. Na płacie śledziowym kładziemy ósemkę jajka i śledzia zwijamy w rulonik dookoła jajka, płaty zczepiamy wykałaczką. Gotowe ruloniki układamy na półmisku.

Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem oraz dodajemy przyprawy. My polecamy najsmaczniejszy naszym zdaniem - majonez napoleoński. Przygotowaną cebulką z jabłkiem obkładamy śledzie na półmisku dookoła.

Cebulkę z jabłkiem można przygotować dzień wcześniej, aby wszystko się "przegryzło".

Propozycja podania:



polecam na świąteczny stół i nie tylko:)

smacznego!
19:17, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 14 grudnia 2010
Tym razem przepis mojego męża:)
zaczynam się zastanawiać, czy nie zmienić nazwy bloga na Kuchnia Gosi i Darka:)

Przepis na

gołąbki proste i łatwe


Potrzebujemy:

0,5 kg mięsa mielonego
małą głowkę kapusty białej
1 woreczek ryżu

Kapustę należy drobno posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut - potem odcedzić. Ryż troszkę podgotować - ale nie zupełnie - żeby był twardawy; ewentualnie można go sparzyć razem z kapustą gorącą wodą.
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce: mieso, kapustę i ryż i doprawić do smaku.
Z gotowego mięsa uformować  gołąbki i obsmażyć na patelni na złoty kolor a następnie zalać sosem pomidorowym i dusić na wolnym ogniu przez około 30 - 40 minut.



gotowe!

Takie gołąbki są równie pyszne a o ile szybsze od tradycyjnych:)

smacznego!
08:07, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (2) »
sobota, 04 grudnia 2010
Każdy wie, że zimą trzeba się należycie odżywiać a zupy są treściwe i rozgrzewające, dlatego dziś polecam

zupę cukiniową

Z warzyw i np kości gotujemy wywar mięsno - warzywny, do niego dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki; gdy ziemniaki zaczynają być miękkie - do zupy dodajemy małą cukinię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Całość chwilę gotujemy - ale tak, aby cukinia nam się nie rozćlapała.
Gotową zupę przyprawiamy do smaku - ja namiętnie dodaję przyprawy Knorr do mięs - nadaje fajny smak i kolor, zaprawiamy też zupę serkiem topionym np śmietankowym rozpuszczonym w odrobinie ciepłego wywaru.

Zupę polecam a fotografować nie będę - bo nie ma co:)
12:50, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (3) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl