Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
poniedziałek, 05 listopada 2012

Nie znam nikogo, kto nie lubi naleśników z serem:)

a czy można je podawać inaczej?

co wtedy, kiedy przychodzi ochota na czekoladę?

nic prostszego jak zrobić naleśniki czekoladowe

ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody - może być mineralna
  • mąka - dodaję na oko, żeby ciasto było lejące ale niezbyt rzadkie
  • 2 łyżki oleju

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i na koniec dodać kakao - im więcej tym bardziej czekoladowy smak:)

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki - wylewamy odpowiednią ilość ciasta i poruszając patelnią ruchem okrężnym rozprowadzamy ciasto równomiernie. Kiedy naleśnik odstaje dookoła patelni to pora na przekręcenie go na drugą stronę.

Usmażone naleśniki przekładamy masą serową:

  • 2 kostki białego sera
  • cukier
  • śmietana

Ser przekręcamy przez maszynkę i dodajemy śmietanę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

Kiedy na naleśniku rozprowadzimy masę serową, na masie serowej układamy plasterki banana i składamy naleśniki jak lubimy - w roladki lub w trójkąty.

Podobno sposób złożenia naleśników wpływa na smak:)

jakkolwiek złożone - polecam i życzę smacznego:)

19:36, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 03 listopada 2012

Często na śniadanie podaje się jajko,

jajko na kilka sposobów: sadzone, gotowane na twardo, gotowane na miękko, w koszulce...

lub jajko w postaci jajecznicy

jak kto lubi:)

Ostatnio w sklepach można spotkać formy do jajek sadzonych - fajny efekt, ale po co wydawać pieniądze?

Ja proponuję jajko sadzone w papryce

wystarczą:

  • papryka
  • jajka
  • olej do smażenia

W papryce odkrawamy górną część - tę z koconkiem i wyjmujemy wszystkie pestki; następnie paprykę kroimy w plastry około 1 cm szerokości.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy plastry papryki i do każdej paprykowej "dziury" wbijamy jedno jajko.

Smażymy na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż jajko się zetnie.

Na koniec posypujemy solą i podajemy z pieczywem.

Smacznie, zdrowo i kolorowo:)

polecam:)

16:51, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl