Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
wtorek, 30 listopada 2010
Tradycyjne gołąbki wszyscy znacie: w liście kapusty zawinięty farsz z mięsa mielonego i ryżu - dziś jednak proponuję nieco inne wydanie gołabków

Gołąbki z kaszą gryczaną

przepis dostałam od znajomej - robiłam, próbowałam, smakowały, polecam!

potrzebujemy dużą główkę kapusty, którą sparzamy jak normalnie do gołąbków - ja w tym celu wkładam nakrojoną przy głąbie kapustę do gorącej wody i gotuję do momentu jak liście zaczynają odchodzić od głąba, powoli wyjmuję kolejne liście i odkładam na tacy do wystygnięcia.

Do farszu potrzebujemy:

2 torebki kaszy gryczanej - namoczyć w ciepłej wodzie
6-7 dużych ziemniaków - zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane
2 duże cebule - też zetrzeć na tarce

Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy doprawiając do smaku.
Farsz jest troszkę wodnisty - ale tak ma być!
Kasza do farszu jest dodawana surowa-tylko namoczona w wodzie - moczę tyle, ile czasu zabiera mi obranie i starcie ziemniaków i cebuli.

Kolejno rozkładamy liście kapusty i nakładamy farsz, zwijamy jak tradycyjne gołąbki - niezbyt ścisło, bo kasz spęcznieje.

Gotowe gołabki ścisło układamy w garnku i zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 40 minut.

podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym - do wyboru.



to moja kolejna potrawa do akcji:



polecam i życzę smacznego!
10:01, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (2) »
niedziela, 28 listopada 2010
Wypróbowałam, dlatego polecam dziś przepis na
pyszne sznycle z majonezem od Edysi

przepis troszkę zmodyfikowałam

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- odrobina przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki majonezu napoleońskiego - on jest przyprawiony, dlatego ostrożnie z dodatkowymi przyprawami
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej

Piersi z kurczaka pokroiłam na kawałki i z jajka oraz mąki i majonezu zrobiłam ciasto - geste;
do ciasta dodałam kawałki kurczaka i wszystko dokładnie wymieszałam, następnie smażyłam porcje wielkości kotletów.
Podawałam z ryżem i sosem oraz surówką:)



moje sznycelki smażące się:)

polecam!

co do chińszczyzny - ostatnio byliśmy na kolacji u znajomych, gdzie zostaliśmy podjęci chińszczyzną i ... były pałeczki:)
śmiechu było co nie miara, ale podjęliśmy wyzwanie i jedliśmy pałeczkami - czy umiemy?
w każdym razie kolacja zjedzona a zabawa przednia!

ponoć - ćwiczenie czyni mistrzem!
18:16, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (3) »
wtorek, 23 listopada 2010
... czyli chińszczyzna po polsku:)

Co potrzebujemy?

pierś z kurczaka
warzywa na patelnię
ryż

olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy w wąskie paski i smażymy w woku lub na patelni na rozgrzanym oleju, dodając przyprawę do kurczaka.
Do podduszonego kurczaka dodajemy mrożone warzywa na patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Do potrawy dodajemy odrobinę przyprawy do zup Magii oraz sół, pieprz, paprykę.
W tym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy paczkę ryżu.

Jeśli ktoś lubi pikantnie - można dodać odrobinę przyprawy "5 smaków - do potraw chińskich"

moja propozycja podania:



smacznego !!!
14:04, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (2) »
sobota, 20 listopada 2010
Wstrzelając się w akcję "Jedzmy kasze"



dziś proponuję

kapuśniak z kaszą

gotujemy wywar mięsno - warzywny, w tym czasie podduszamy na patelni posiekaną kapustę kiszoną;

do wywaru dodajemy 4 łyżki kaszy jęczmiennej, gdy kasza zmięknie, dodajemy 3-4 niewielkie ziemniaki pokrojone w kostkę ;
na koniec, gdy kasza już jest ugotowana i ziemniaki także dodajemy podduszoną kiszoną kapustę.

Całość jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.



polecam na jesienne chłodne dni:)

Po co podduszam kapustę?
Aby ograniczyć czas gotowania zupy, ponieważ jak wiadomo, kapusta gotuje się długo, a tak - jednocześnie gotuje się zupa i poddusza kapusta a gdy ją dodajemy do zupy już jest prawię miękka.

Smacznego!
13:33, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 listopada 2010
Na jednej z naszych piekarni widnieje mądry napis:
"ziarno dojrzewa w blasku dnia
a chleb nocą się rodzi"

coś w tym jest:)

dziś zatem przepis na prosty i szybki chleb - prosty i szybki - czy smaczny - sprawdźcie sami

potrzebujemy:

1 kg mąki pszennej
1 opakowanie drożdży
4 szklanki wody
1,5 łyżki soli
ziarna słonecznika i dyni lub zioła: bazylia, oregano

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy 3, 5 szklanki wody oraz sól; drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody - rozpuszczone dodajemy do miski. Wsypujemy także zioła lub ziarna - według upodobania.
Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i gotowe ciasto wylewamy do jednej dużej blachy lub dwóch keksówek.
W blasze pozostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na godzinę.

Efekt?

proszę:



prosto, łatwo i smacznie



jeszcze tylko świeże masełko, dżemik...mniam:)
19:25, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 16 listopada 2010
Krupnik jest naszą zupą często gotowaną, dlatego postanowiłam zamieścić przepis, wkomponowując się w akcję



Każdy ma swoje ulubione smaki, ale ja preferuję krupnik ugotowany na bazie kurczaka - jest bardzo delikatny i rozgrzewający.

Zatem do ugotowania krupniku potrzebujemy:

udko z kurczaka, na bazie którego przygotowujemy wywar do zupy z dodatkiem jarzyn: marchwi, pietruszki i pora oraz przyprawy typu Vegeta.

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej - całość gotujemy do miękkości kaszy i ziemniaków. Jeśli zupę gotujemy z młodych ziemniaków, najpierw dodajemy kaszę, potem ziemniaki.
Całość doprawiamy pieprzem i solą, marchew i pietruszkę trzemy na tarce i dosypujemy do zupy.

Gotowe danie posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Krupnik oprócz znakomitego smaku ma też walory rozgrzewające.

Dla uzyskania fajnej barwy zupy, dodaję łyżkę przyprawy do mięs - zabarwia zupę na jasnoczerwony kolor.



polecam!

14:19, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Reklama na blogach - Blogvertising.pl