Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
sobota, 16 lutego 2013

Lubię różne potrawy z mięsa mielonego

dziś

klopsiki - jeżyki

potrzebujemy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • woreczek ryżu
  • 3 duże marchewki
  • bułka
  • przyprawy

Ryż w woreczku zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem - następnie wodę odlewamy.

Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, odcedzony ryż i namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy.

Mięso wyrabiamy na jednolitą masę.

Z gotowego mięsa robimy kulki i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Obsmażone klopsiki podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Skąd nazwa - jeżyki?

Ziarenka ryżu i fragmenty marchewki wystają z klopsików tworząc jakby kolce jeża.

Smaczne, proste i szybkie - polecam!

13:06, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl