Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
czwartek, 23 lutego 2012

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 4 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marynowane podgrzybki
  • cebula

Sos:

  • 1łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ostrej papryki

 

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki;

łączymy ze sobą składniki sosu i wszystko razem mieszamy:)

Sałatka powinna postać, aby się "przegryźć"

Smacznego i polecam!

09:00, malgorzata-p17 , przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lutego 2012

3 Bit w mojej wersji jest szybkim ciastem bez pieczenia, bardzo słodkim, ale przy kawce można zjeść kawałeczek:)

Składniki:

  • 8 paczek herbatników
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 opakowanie Śnieżki

 

Gotujemy dwa budynie śmietankowe w 0,5 l mleka, następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku i szybko mieszamy - masę odstawiamy do wystygnięcia;

kostkę masła ukręcamy na gładką masę i dodajemy po 1 łyżce masy budyniowej.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki;

 

W blaszce do pieczenia układamy warstwę herbatników;

na herbatniki wykładamy masę budyniową;

na masę budyniową układamy kolejne herbatniki;

teraz wykładamy masę krówkową;

ponownie warstwa herbatników;

masa śmietanowa;

herbatniki i na wierzchu możemy ciasto polać polewą czekoladową.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i najlepsze jest po około 2 godzinach kiedy zmiękną herbatniki:)

Smacznego!

08:44, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 lutego 2012

Bardzo lubię galaretę:)

Ta z nóżek wymaga długiego gotowania, ale dziś polecam

galaretkę z kurczaka

Jest delikatna, lekka i pyszna:)

składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • żelatynę
  • marchewkę
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liść laurowy

 

Umyte ćwiartki kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i obraną marchew. Wszystko gotujemy jak na rosół.

Kiedy mięso jest już miękkie - wyjmujemy je z wywaru, studzimy i obieramy oraz drobno kroimy.

Marchewkę również wyjmujemy z wywaru i drobno kroimy.

Do pojemniczków - ja używam małych salaterek lub kubeczków po jogurtach - nakładamy mięso i marchew - tak do połowy pojemniczka.

Do gorącego wywaru - dodajemy rozpuszczoną w odpowiednich proporcjach żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Gorącym wywarem zalewamy rozłożone w salaterkach mięso i marchew.

Odstawiamy do wystygnięcia wywaru a następnie wkładamy do lodówki.

Smacznego!

14:17, malgorzata-p17 , przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lutego 2012

Już dłuższy czas mnie korciło, aby zrobić tartę; kupiłam więc odpowiednią blachę - formę do tarty i do roboty:)

składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blachę do tarty uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i zapiekamy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę szpinakową, którą przygotowujemy tak:

  • 0.5 kg szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 dkg tartego sera żółtego

Na rozgrzanej patelni rozmrażamy szpinak, kiedy już jest gotowy, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i śmietanę; wszystko przyprawiamy do smaku. Do gotowej masy szpinakowej dodaję 15 dkg startego sera żółtego.

Tartę z masą szpinakową zapiekamy jeszcze przez 20 minut w piekarniku.

Tarta doskonale smakuje na ciepło i na zimno:)

polecam!

18:58, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 lutego 2012

Podobno taki dzień jest dzisiaj:)

czego to luzie nie wymyślą:

dzień pizzy, dzień kota, dzień ręcznika...

ale niech będzie:

 

Skoro pizza, więc podaję swój sprawdzony

przepis na spód do pizzy:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku - szczypta
  • 1/2 płynu w proporcji: 3/4 mleka i 1/4 oliwy lub oleju

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy płyn czyli olej i mleko w odpowiednich proporcjach i wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto rozklepujemy na cienki placek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy dodatki wybrane w zależności od smaku i ochoty.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku - ja piekę w 180 stopniach około 20 - 30 minut.

Jeśli ktoś ma więc ochotę świętować - proszę bardzo!

polecam i pozdrawiam:)

12:19, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 lutego 2012

Mam jeden sprawdzony przepis na szarlotkę i piekłam ją od lat, do czasu gdy... gdy spróbowałam szarlotki bardzo delikatnej w smaku i wprost rozpływającej się w ustach:)

Ponieważ mam tendencje do zapisywania od kogo mam przepis - tak ku pamięci - ta szarlotka jest od Pani Eli

Pyszna szarlotka pani Eli

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i jego połową wykładamy blachę przygotowaną do pieczenia - czyli wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę ciasta wkładamy do lodówki. Spód ciasta pieczemy 30 minut w piekarniku 180 stopni;

w tym czasie...

Obieramy kilogram jabłek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami

oraz ubijamy pianę z białek

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka i można - jeśli ktoś chce i lubi taki smak - a nie każdy może bo bywają osoby uczulone na tę przyprawę - posypać tartą na tarce korą cynamonu; na jabłka wykładamy ubitą pianę, na pianę zaś robimy kruszonkę z pozostałego ciasta wyjętego z lodówki i startego na tarce i wkładamy ciasto do piekarnika na kolejne 30 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem:)

Szarlotkę można także podawać na gorąco z lodami:)

polecam!

15:22, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Reklama na blogach - Blogvertising.pl