Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 06 stycznia 2016

Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem.
  Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy.  Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.

Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.

 

Smacznego:-)



12:37, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 stycznia 2016

Bardzo lubię sałatki....są smaczne, szybkie w przygotowaniu i czasami można wykorzystać zawartość lodówki.

Dziś proponuję smaczną sałatkę z kurczakiem, orzechami i fasolą...

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • gotowana pierś z kurczaka
  • garść rodzynek

Pierś kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki pamietając o wypłukaniu czerwonej fasoli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Ja do sosu wykorzystuje łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego i trochę przypraw...soli i pieprzu.

Oczywiście orzechy, ananasa należy wcześniej pokroić na drobniejsze cząstki. Rodzynki można namoczyć na chwilę zalewając gorącą wodą.

Oczywiście sałatka jest lepsza, gdy damy jej odrobinę postać, aby smaki przeszły sobą wzajemnie.

Jeśli macie ochotę na mniej słodką sałatkę - zamiast ananasa można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub cząstki mandarynek.

> Smacznego <

14:38, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl