Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
wtorek, 31 stycznia 2012

Zima to doskonały czas na wszelkie rogrzewające zupy:)

Ostatnio wpadłam na pomysł zupy pieczarkowej z zacierkami - smakuje nam bardzo!

składniki:

  • wywar mięsny
  • 2 marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • pół opakowania zacierek
  • serek topiony śmietankowy z cebulką i szczypiorkiem

 

Gotujemy wywar mięsny z dodatkiem Vegety lub innej przyprawy oraz liścia laurowego i ziela angielskiego;

pieczarki myjemy i kroimy na pół i te połówki w plasterki

pokrojone pieczarki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkkości

gdy pieczarki są miękkie - dodajemy zacierki i mieszamy.

Z zacierkami nie gotujemy za długo - około 10 minut.

Na koniec w małej miseczce rozdrabniamy widelcem serek topiony duży i zalewamy łyżką gorącej zupy - i tak rozpuszczony serek dodajemy do zupy zaprawiając nią zupę.

Sól, pieprz do smaku i gotowe:)

Bardzo pożywnie i rozgrzewająco!

 

08:34, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 stycznia 2012

Bardzo lubię żurawinę - szczególnie taką suszoną - zamiast cukierków:)

Dziś polecam

ciasto żurawinowe

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 70 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 25 dkg żurawiny

 

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i dodajemy powoli pozostałe składniki - wszystko oprócz żurawiny! Składniki mieszamy do jednolitej masy i na koniec dodajemy połowę żurawiny i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.

Ja do mieszania żurawiny z ciastem użyłam szpatuły zakupionej w sklepie Aledobre.pl

Dzięki delikatnemu mieszaniu żurawina nie opadnie na dno;

szpatuła jest doskonała do mieszania ciasta oraz do dokładnego wygarniania ciasta z miski jak również do wygładzania jego powierzchni:)

polecam!

Gotowe ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem i wierzch posypujemy pozostałą ilością żurawiny.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem:)

Dzięki dodanej do ciasta startej skórce cytrynowej - ciasto ma delikatny cytrynowy posmak:)

polecam!

16:36, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 stycznia 2012

Ostatnio polubiłam zupy- krem

Fakt - jest trochę zabawy, zwłaszcza z miksowaniem; ale są treściwe i pożywne

dziś polecam

zupę krem z porów

  • wywar z kości lub bulion z kostki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • serek topiony śmietankowy
  • natka pietruszki
  • czubryca czerwona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Zaczynamy od gotowania wywaru z kości lub dla mających mniej czasu bulionu z kostki; do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki - cebulę i pora - które wcześniej można ale niekoniecznie - poddusić na patelni z odrobiną oleju.

Wszystkie składniki gotujemy do miękkości ziemniaków.

Następnie przy pomocy miksera lub blendera miksujemy całą zupę - wszystkie większe składniki.

Do zmiksowanej gorącej zupy dodajemy serek topiony śmietankowy pokrojony na drobne kawałki i intensywnie mieszamy do jego rozpuszczenia;

następnie dodajemy czubrycę czerwoną oraz sól i pierz do smaku.

Zupę krem podaję z tartym żółtym serem oraz grzankami razowymi.

* * *

Jak zauważyliście w przepisie pojawiła się nowa przyprawa, którą nabyłam w sklepie Aledobre

Czubryca czerwona to mieszanka przypraw: cząber, chili, papryka czerwona, kozieradka; ma ostry charakterystyczny zapach i oczywiście czerwony kolor; nadaje potrawie niepowtarzalny i oryginalny smak - ale z uwagi na ostrość, należy dodawać ją bardzo ostrożnie;  nadaje się zarówno do zup, mięs, sałatek jak i potraw grillowanych;

stanowi doskonały zestaw, dzięki któremu zamiast stosować kilka przypraw, doprawiamy potrawę jedną doskonałą przyprawą.

polecam zarówno przepis jak i nowo odkrytą przeze mnie przyprawę:)

15:46, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2012

Zazwyczaj strucle makowe są z ciasta drożdżowego a to jak wiadomo, a to nie urośnie, a to pęknie...im bardziej się staramy - to wychodzi na odwrót;

makowiec czy inaczej strucla makowa to ulubione ciasto mojego Taty, więc w tym roku postanowiłam zrobić je sama ale tak, żeby na pewno się udało

skorzystałam z przepisu, który podawałam na roladę z jabłkami - tyle, że zamiast jabłek wykorzystałam masę makową

Łatwy makowiec

  • puszka masy makowej z bakaliami
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dużą płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem i posypujemy bułką tartą; na blachę wykładamy masę makową;

z podanych składników: jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia - ubijamy biszkopt i wylewamy go na masę makową.

Pieczemy w piekarniku 30 minut - 180 stopni.

Po wyjęciu - upieczone ciasto przykrywamy ręcznikiem i przekładamy na drugą blachę; następnie zdejmujemy papier do pieczenia i przy pomocy ręcznika zwijamy ciasto w roladę.

gotowe ciasto można polać lukrem

smacznego!

13:29, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 stycznia 2012

Uwielbiam to ciasto ze względu na dużą ilość bakalii:)

Jest proste chociaż podobno nie zawsze się udaje, ja robię według tego przepisu i wychodzi - podobno ważna jest kolejność wykonywanych czynności i kolejność dodawanych składników:

składniki:

  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie

wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę dodając kolejno po jednym jajku; następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia; na koniec dodajemy bakalie - mogą być kupione w zestawie bakalii do keksa - ale przed dodaniem do ciasta należy je oprószyć 2 łyżkami mąki i po dodaniu do ciasta delikatnie wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto wykładamy do wąskiej blachy tzw "keksówki" i pieczemy godzinę i 10 minut - w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tu keks w wykonaniu mojej Córki:)

Lubię to ciasto także dlatego, że nawet kiedy jest lekko podeschnięte super smakuje z mlekiem:)

polecam:)

16:59, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 stycznia 2012

W Nowy Rok warto wejść na bogato,

stąd przepis na dzisiejsze pyszne, chociaż niezbyt tanie i pracochłonne ciasto,

ale co tam - taka okazja trafia się raz w roku:)

Ciasto Kora

ciasto:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem i powoli dodawać żółtka, zmiażdżone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki oraz mąkę i proszek do pieczenia.

Z tak przygotowanej masy upiec dwa placki - piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • kostka masła
  • 5 żółtek

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Na pozostałym syropie ugotować dwa budynie - masa będzie gęsta.

Ukręcić na pulchną masę masło z żółtkami i dodać ostudzony budyń.

inne składniki:

  • paczka biszkoptów
  • szklanka mocnej kawy
  • polewa czekoladowa

Na jeden upieczony placek wykładamy połowę kremu;

na krem układamy nasączone w kawie biszkopty,

na biszkopty wykładamy resztę kremu i pokrojone brzoskwinie,

na koniec układamy drugi placek i całość polewamy polewą czekoladową.

Na początku zastanawiałam się skąd taka nazwa ciasta - kora - jak spróbujecie - znajdziecie odpowiedź:)

polecam i pozdrawiam noworocznie:)

16:36, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl