Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
piątek, 21 stycznia 2011
Dziś polecam
pierogi ze szpinakiem:)


Ciasto:

0,5 kg mąki
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy resztę składników - z których zagniatamy ciasto; wodę dolewamy powoli, aby ciasto nie było zbyt rzadkie - lepiej dolać niż dosypywać mąki - choć to też jest sposób:)

Farsz:

paczka mrożonego szpinaku
2 duże cebule
2 kostki twarogu
sól, pieprz do smaku

Cebule drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista. Do miski wrzucamy rozmrożony szpinak i twaróg oraz podduszoną cebulę. Wszystko doprawiamy do smaku - ja zrobiłam na pikantnie:) można też zrobić wersję na słodko - jak kto lubi:)

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, które nadziewamy łyżeczką farszu; pierogi sklejamy i wrzucamy na gotująca wodę z dodatkiem odrobiny soli i oleju.

Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi na słodko podajemy ze śmietaną lub jogurtem owocowym; do wersji na pikantnie podajemy podduszoną cebulkę:)



życzę smacznego:)


17:31, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 stycznia 2011
Faworki inaczej zwane chrustem,
to słodkości kojarzące mi się z karnawałem:)

Jest to też ulubiona słodycz mojej córki:)

Może też dlatego tak smakują, że robi się je rzadko?

zatem przepis:

3 szklanki mąki
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na kawałki - z czego każdy kawałek bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy najpierw wzdłuż w długie pasy szerokości około 2 cm, następnie te pasy dzielimy na mniejsze kawałki i w każdym kawałku - prostokącie nakrawamy dziurkę



Następnie każdy kawałek przekręcamy - przekładając jeden koniec prostokąta przez dziurkę w środku.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy faworki na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron.

Usmażone kładziemy na ręczniku papierowym do odsączenia z tłuszczu a następnie lekko przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.



Podajemy wg uznania do kawy lub herbaty:)



Smacznego!
18:53, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 stycznia 2011
To moja nowa propozycja np na obiad lub kolację:)

Makaron muszle nadziewany mięsem mielonym lub kapustą:)

Potrzebujemy:

opakowanie makaronu muszle
cebule 2
0,5 kg mięsa mielonego
20 dag pieczarek
20 dag sera żółtego

Makaron gotujemy al dente czyli na półtwardo i pozostawiamy do wystygnięcia.

Cebulkę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju, gdy jest szklista dodajemy mięso mielone i pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec dodajemy starty na tarce ser żółty.



Gotowym farszem nadziewamy muszle i układamy na blasze.
Całość zalewamy sosem, np pomidorowym i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia - na 20 minut w 220 stopni.



Muszle można też nadziewać samymi pieczarkami lub kapustą kiszoną.



Polecam i życzę smacznego!

17:38, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (3) »
Reklama na blogach - Blogvertising.pl