Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 18 lipca 2018

Ja potocznie nazwałam je - ogórki złociste.

Ogórki kroimy w słupki bez obierania i układamy w słoikach.

 

Zalewa:

  4 szklanki wody
 1 szklanka octu
  2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy do kurczaka "Złocisty kurczak"

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować 4 minuty.

 

Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2018

Na ten przepis natknęłam się przypadkowo i jak zwykle musiałam go wypróbować, żeby sprawdzić czy jest wart polecenia....

jest!!!!

Jest bardzo kremowy, bardzo delikatny oraz szybki i prosty w przygotowaniu.

37240725_1096993677143775_2216745351472218112_n

Składniki:

  • 30 dkg herbatników - ja miałam pod ręką czekoladowe
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 40 dkg serka mascarpone
  • 25 dkg sera ricotta
  • 4 jajka

Herbatniki mielimy blenderem na okruchy - uwaga! blender rozrzuca okruchy po całej kuchni :-).

Do rozkruszonych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i 2 żółtka - wszystko mieszamy i powstałą masą wykładamy tortownicę dobrze dociskając masę do dna.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku w rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę miksujemy przez 5 minut z jajkami i dodajemy przestudzoną czekoladę - jeszcze chwilkę wszystko miksujemy.

Gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 160 stopni - 40 minut.

Po upieczeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.

37243205_1096993610477115_9162023394013609984_n

Smacznego!

 

środa, 06 stycznia 2016

Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem.
  Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy.  Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.

Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.

 

Smacznego:-)



12:37, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 stycznia 2016

Bardzo lubię sałatki....są smaczne, szybkie w przygotowaniu i czasami można wykorzystać zawartość lodówki.

Dziś proponuję smaczną sałatkę z kurczakiem, orzechami i fasolą...

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • gotowana pierś z kurczaka
  • garść rodzynek

Pierś kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki pamietając o wypłukaniu czerwonej fasoli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Ja do sosu wykorzystuje łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego i trochę przypraw...soli i pieprzu.

Oczywiście orzechy, ananasa należy wcześniej pokroić na drobniejsze cząstki. Rodzynki można namoczyć na chwilę zalewając gorącą wodą.

Oczywiście sałatka jest lepsza, gdy damy jej odrobinę postać, aby smaki przeszły sobą wzajemnie.

Jeśli macie ochotę na mniej słodką sałatkę - zamiast ananasa można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub cząstki mandarynek.

> Smacznego <

14:38, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 30 kwietnia 2014

Moje spotkanie z jabłecznikiem rozpoczęło się od wizyty u koleżanki, która go upiekła.

Kiedy jadłam ciasto, było jeszcze lekko ciepłe a przez to idealne.

Wzięłam przepis, spróbowałam i polecam:

 

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

  • kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mus jabłkowy

Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:

- połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą

- na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych - ja użyłam gotowego musu kupionego w sklepie

- na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta

Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 - 50 minut.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego:)

07:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Hm...ostatnio przy okazji odwiedzin koleżanki, przypomniałam sobie o nalewce miętowej - przeszukałam wpisy na blogu i okazało się, że go nie zamieściłam a nalewka cieszy się powodzeniem a mięta w ogrodzie już rośnie - więc może komuś przepis się przyda:)

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

  • liście z ok. 20 łodyg mięty - lub około 1 szklanki liści
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 litra wody
  • 600 g cukru

Przygotowanie:
 

   Liście mięty płuczemy pod zimną wodą z piasku. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę, dobrze wyciskamy nalewkę z liści mięty. Na koniec dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wstrząsamy i przelewamy do butelek.
W niektórych przepisach podaje się, aby liście zasypać cukrem - nie sprawdza się, ponieważ cukier się nie rozpuści - próbowałam:)
popatrzcie jaki piękny kolor ma nalewka:)
Smacznego!

  

16:33, malgorzata-p17 , nalewki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
Reklama na blogach - Blogvertising.pl