Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
środa, 06 stycznia 2016

Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem.
  Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy.  Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.

Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.

 

Smacznego:-)



12:37, malgorzata-p17 , wypieki inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 stycznia 2016

Bardzo lubię sałatki....są smaczne, szybkie w przygotowaniu i czasami można wykorzystać zawartość lodówki.

Dziś proponuję smaczną sałatkę z kurczakiem, orzechami i fasolą...

  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • gotowana pierś z kurczaka
  • garść rodzynek

Pierś kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki pamietając o wypłukaniu czerwonej fasoli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

Ja do sosu wykorzystuje łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego i trochę przypraw...soli i pieprzu.

Oczywiście orzechy, ananasa należy wcześniej pokroić na drobniejsze cząstki. Rodzynki można namoczyć na chwilę zalewając gorącą wodą.

Oczywiście sałatka jest lepsza, gdy damy jej odrobinę postać, aby smaki przeszły sobą wzajemnie.

Jeśli macie ochotę na mniej słodką sałatkę - zamiast ananasa można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub cząstki mandarynek.

> Smacznego <

14:38, malgorzata-p17 , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 30 kwietnia 2014

Moje spotkanie z jabłecznikiem rozpoczęło się od wizyty u koleżanki, która go upiekła.

Kiedy jadłam ciasto, było jeszcze lekko ciepłe a przez to idealne.

Wzięłam przepis, spróbowałam i polecam:

 

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

  • kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mus jabłkowy

Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności:

- połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą

- na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych - ja użyłam gotowego musu kupionego w sklepie

- na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta

Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 - 50 minut.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego:)

07:17, malgorzata-p17 , deserowo
Link Komentarze (1) »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Hm...ostatnio przy okazji odwiedzin koleżanki, przypomniałam sobie o nalewce miętowej - przeszukałam wpisy na blogu i okazało się, że go nie zamieściłam a nalewka cieszy się powodzeniem a mięta w ogrodzie już rośnie - więc może komuś przepis się przyda:)

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

  • liście z ok. 20 łodyg mięty - lub około 1 szklanki liści
  • 1 litr spirytusu
  • 1,5 litra wody
  • 600 g cukru

Przygotowanie:
 

   Liście mięty płuczemy pod zimną wodą z piasku. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Po tym czasie przesączamy nalewkę przez gazę, dobrze wyciskamy nalewkę z liści mięty. Na koniec dolewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wstrząsamy i przelewamy do butelek.
W niektórych przepisach podaje się, aby liście zasypać cukrem - nie sprawdza się, ponieważ cukier się nie rozpuści - próbowałam:)
popatrzcie jaki piękny kolor ma nalewka:)
Smacznego!

  

16:33, malgorzata-p17 , nalewki
Link Dodaj komentarz »

Od dawna słyszałam o babce majonezowej - ale po pierwsze składnik majonezu jakoś mi nie bardzo pasował do ciasta, po drugie - zwyczajnie bałam się spróbować

aż do dziś

stwierdziłam, że kto nie próbuje - ten nie wie czy coś traci...

i zrobiłam

babkę majonezową z kakao

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki majonezu

tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz majonez. Ciasto  - nie całe - wylewamy do wysmarowanej blachy. Zostawiamy około 1/4 porcji ciasta i do niej dodajemy kakao i masę kakaową wylewamy na wierzch. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Gotową babkę ozdabiamy wg własnego gustu lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.


Po spróbowaniu - szczerze polecam; babka ma cudowny smak - nie czuć tajemniczego składnika:) - ciasto jest wilgotne a nie suche i po prostu pyszne!

polecam:)

15:41, malgorzata-p17 , deserowo
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 sierpnia 2013

Szybki pomysł na smaczny obiad - czyli tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym:)

potrzebujemy:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • dodatki: koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone i dusimy około 10 - 15 minut - aż zmieni kolor,

dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku - ja zamiast koncentratu pomidorowego i papryki dodałam sos warzywny własnej roboty.

Ciasto francuskie rozkładamy i wykładamy na blaszkę do tarty - warto zostawić wyższe brzegi; na ciasto wykładamy podduszony farsz i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Resztką ciasta francuskiego można tartę udekorować:)

polecam:)

15:58, malgorzata-p17 , coś na obiad
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
Reklama na blogach - Blogvertising.pl