piątek, 28 września 2018
SKŁADNIKI: 2 banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać suche skladniki osobno, mokre osobno, a potem wszystko razem.
środa, 18 lipca 2018
Ja potocznie nazwałam je - ogórki złociste. Ogórki kroimy w słupki bez obierania i układamy w słoikach.
Zalewa:
Smacznego!
poniedziałek, 16 lipca 2018
Na ten przepis natknęłam się przypadkowo i jak zwykle musiałam go wypróbować, żeby sprawdzić czy jest wart polecenia.... jest!!!! Jest bardzo kremowy, bardzo delikatny oraz szybki i prosty w przygotowaniu. Składniki:
Herbatniki mielimy blenderem na okruchy - uwaga! blender rozrzuca okruchy po całej kuchni :-). Do rozkruszonych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i 2 żółtka - wszystko mieszamy i powstałą masą wykładamy tortownicę dobrze dociskając masę do dna. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku w rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę miksujemy przez 5 minut z jajkami i dodajemy przestudzoną czekoladę - jeszcze chwilkę wszystko miksujemy. Gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 160 stopni - 40 minut. Po upieczeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami. Smacznego!
środa, 06 stycznia 2016
Do przygotowania paluszków potrzebujemy opakowanie ciasta francuskiego i paprykę w proszku. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Rozkładamy ciasto francuskie i posypujemy papryką. Przyprawę lekko wcieramy w ciasto. Jeśli ktoś lubi może posypać ciasto makiem. Doskonałe do chrupania na sucho ale również jako dodatek do sałatek.
Smacznego:-)
sobota, 02 stycznia 2016
Bardzo lubię sałatki....są smaczne, szybkie w przygotowaniu i czasami można wykorzystać zawartość lodówki. Dziś proponuję smaczną sałatkę z kurczakiem, orzechami i fasolą...
Pierś kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki pamietając o wypłukaniu czerwonej fasoli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Ja do sosu wykorzystuje łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego i trochę przypraw...soli i pieprzu. Oczywiście orzechy, ananasa należy wcześniej pokroić na drobniejsze cząstki. Rodzynki można namoczyć na chwilę zalewając gorącą wodą. Oczywiście sałatka jest lepsza, gdy damy jej odrobinę postać, aby smaki przeszły sobą wzajemnie. Jeśli macie ochotę na mniej słodką sałatkę - zamiast ananasa można dodać jabłko pokrojone w kostkę lub cząstki mandarynek. > Smacznego <
środa, 30 kwietnia 2014
Moje spotkanie z jabłecznikiem rozpoczęło się od wizyty u koleżanki, która go upiekła. Kiedy jadłam ciasto, było jeszcze lekko ciepłe a przez to idealne. Wzięłam przepis, spróbowałam i polecam:
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI
Margarynę należy ukręcić z cukrem i jajkami na jednolitą masę, następnie należy dodać pozostałe składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiedniej kolejności: - połowę ciasta rozprowadzamy na blasze równą warstwą - na ciasto wykładamy duży słoik musu jabłkowego lub jabłek smażonych - ja użyłam gotowego musu kupionego w sklepie - na mus jabłkowy wykładamy pozostałą część ciasta Ciasto pieczemy w 160 stopniach około 45 - 50 minut. Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego:) |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Moje przepisy - polecam!
Tu zaglądam
![]() Reklama na blogach - Blogvertising.pl
![]() ![]() |