Bardzo lubimy gotować i próbować nowe przepisy, poznawać nowe smaki. Stworzyłam zatem blog ze sprawdzonymi przepisami na różne potrawy i desery. Nasze potrawy są proste, smaczne i sprawdzone! Zapraszamy!
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocny barszcz czerwony

Każda rodzina ma jakiś swój przepis na potrawę, taki przekazywany z pokolenia na pokolenie - u nas jest to barszcz wielkanocny ale nie biały tylko czerwony, przygotowany na zakwasie z buraków.

Przed świętami szukałam na internecie podobnego przepisu,a le raczej czytałam: barszcz czerwony? święta wam się pomyliły

otóż nie:)

istnieje taki przepis na barszcz tradycyjny podlaski i zawsze na Wielkanoc czekam na jego niepowtarzalny smak i kolor; smak jest chrzanowo - śmietanowy, natomiast kolor? cudowny różowy:)

bajka!

Składniki:
1 kg buraków
skórka razowego chleba
„mięsna” kość od wędzonej szynki lub wędzone kości
pęczek włoszczyzny
czosnek
sól, cukier, natka pietruszki
chrzan tarty

śmietana

jajka

Wykonanie:

Większość przygotowań barszczu to kiszenie buraków, czyli sporządzenie zakwasu - jeśli się uda, można go zlać w butelki i spokojnie przechować rok:)

5 dni przed Wielkanocą przygotowujemy kiszonkę: obrane i pokrojone w plastry buraki zalewamy przegotowaną, letnią wodą, na wierzchu kładziemy skórkę razowego chleba. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Gotujemy wywar mięsny z dodatkiem włoszczyzny. Do ugotowanego barszczu dodajemy zakwas buraczany i kilka minut zagotowujemy - krótko! 

Wyłączamy gaz i do gorącego barszczu dodajemy wolniutko chrzan - dla uzyskania dobrego smaku a następnie powoli wlewamy jajka wymieszane mikserem ze śmietaną - ja gotuję barszcz w dużym garnku, więc dodaję około 6 - 7 jajek i dwóch dużych kubków śmietany.

Jajka ubijamy ze śmietaną - aby się połączyły i powoli wlewamy do ciepłego barszczu - już nie gotujemy!

Teraz wystarczy dodać sól, pieprz do smaku lub ewentualnie jeszcze chrzan.

Podajemy barszcz z pokrojonymi jajkami i wędliną.

Ten sam barszcz zawsze był u nas podawany na przewodnią niedzielę, czyli tydzień po świętach.

Niestety w święta nie pomyślałam o fotce, ale jak będę miała - zamieszczę:)

a barszcz serdecznie polecam!


poniedziałek, 02 maja 2011, malgorzata-p17

Komentarze
Gość: pgirl, ti0061a380-dhcp1592.bb.online.no
2012/03/17 20:29:05
U mnie w domu od zawsze na wilekanoc gotuje się rónież czerwony barszcz na Wielkanoc i nie oddałabym go za inny, jest najlepszy:)
dziękuje za przepis ponieważ w tym roku pierwszy raz będe robiła go sama.
-
Gość: , 77.87.1.25*
2012/03/25 20:59:07
U mnie w rodzinie też gotuje się Wielkanocny barszcz czerwony od pokoleń , choć dodaje nie wędzone mięsko ,tylko surowe mięsko od szynki do wywaru .Dzięki za przepis.Pozdrawiam
-
Gość: gosia, dzx143.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/04 08:22:40
dziesięć lat temu jadłam po raz pierwszy ten barszcz u mojego wtedy chłopaka na śniadanie wielkanocne to jest coś tak pysznego że nauczyłam się go sama robić oczywiście z pomocą babci .Do dziś kontynuujemy tradycję i bez wielkanocnego czerwonego barszczu nie wyobrażamy sobie świąt
-
Gość: KasiaSE1, 178.180.15.82.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/04/07 23:02:18
Nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego bez barszczu na zakwasie z rodzinnych stron mojej mamy (i nie jest to Podlasie). U nas gotuje się barszcz na wieprzowym mięsie (łopatka np.) z dodatkiem wędzonki (boczek np.). Do gotowania wywaru dodajemy chrzan w laskach a na końcu doprawiamy tartym. Nie dodajemy do śmietany jajek, ale ewentualnie trochę mąki. Podajemy z mięsem wieprzowym z wywaru, kiełbasą, jajkami, ew. (w wersji lux) można dodać również mięso pieczone. Pycha! A Boże Narodzenie u nas wita zupa grzybowa. Wesołych świąt!
-
Gość: , gw-polaniec.czajen.pl
2013/03/22 23:02:11
Witam!!!.W mojej rodzinie też od pokoleń na śniadanko wielkanocne jest Barszczyk Czerwony ale na wywarze z mięska od szynki.Pozdrawiam
-
Gość: Marta, 188.116.35.3*
2013/03/26 07:37:58
Witam, mam pytanie odnośnie zakwasu. Wstawiłam buraki ok 4 dni temu. Do tej pory pojawia mi się jedynie piana, a wiem, że powinna pojawić się cienka warstwa białej pleśni. "Sok" wydaje mi się lekko kwaskowaty, więc sama już nie wiem czy jest dobrze czy jest źle. Postawiłam go wczoraj w cieplejsze miejsce, może to pomoże. Proszę o poradę, jak to powinno wyglądać. Dziękuję ;)
-
2013/03/26 18:20:49
witam!
nie jestem ekspertem -ale z moich doświadczeń wynika że wszystko z Twoim zakwasem jest ok - ja wstawiłam buraki też 4 dni temu i też mam delikatną piankę; połozyłaś skórkę z chleba razowego?
to nawet lepiej jak nie ma pleśni:)

zawsze największe ryzyko w tym barszczu to zakwas - czy się uda???
pozdrawiam
-
Gość: Marta, 188.116.35.3*
2013/03/27 13:14:25
Naczytałam się różnych opinii w internecie i chyba wszystko jest w porządku, zrobiłam aferę, ale robię go pierwszy raz. Mojej teściowej zawsze pleśnieje, ale ludzie piszą w internecie, że to oznaka popsucia i nie zachowania czystości przy sporządzaniu zakwasu, np. kiepsko umyty garnek. Więc, spróbowałam, obejrzałam i chyba jest wszystko w porządku. Dzięki za poradę i bardzo fajny przepis. Pozdrawiam, Marta.
-
2013/03/30 15:49:44
ufffffffffffff
barszcz się udał:)
zakwas wyszedł doskonały, zaprawiłam i jest pyszota:)
Marto - jak Twój barszczyk???:)
Reklama na blogach - Blogvertising.pl